Connect with us
Vinerea Mare: Ce nu se face în Vinerea Patimilor

Spiritualitate

Vinerea Mare și Denia Prohodului Domnului: Ce nu se face în această zi

Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

În această zi, Mântuitorul a fost biciuit, scuipat și răstignit pe cruce alături de doi tâlhari. Având în vedere că azi comemorăm moartea lui Iisus, această zi este una aliturgică, adică în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

Este o zi de post negru, urmată de Denia Prohodului Domnului, în care se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori.

„În această zi se face pomenirea de sfintele, înfricoşătoarele şi mântuitoarele Patimi şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare.

Sfinte pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, mântuitoare pentru că Cel ce pătimeşte nu este un simplu om şi înfricoşătoare căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos: 

„Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”, a spus preotul Ramon Eugen Ilie, pentru Adevărul.

Ce să nu faci în Vinerea Patimilor

În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

În Vinerea Patimilor nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.

Totodată, se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

De asemenea, nu este bine să te tunzi sau să speli haine astăzi.

O veche superstiție spune că dacă plouă în această zi, va fi un an mănos.

Rugăciune de spus în Vinerea Mare

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu ai voie să faci, ca să îți meargă bine tot anul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top