Connect with us
Ce spun preoții că este bine să faci în Joia Mare și la Denia celor 12 Evanghelii

Spiritualitate

Ce spun preoții că este bine să faci în Joia Mare 2019 și la Denia celor 12 Evanghelii

Joia Mare este una dintre cele mai semnificative zile ale creștinătății. În seara zilei de joi are loc și Denia celor 12 Evanghelii, una dintre cele mai importante denii.

În Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda.

În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. Se ține ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtând crucea lui Iisus în spate și zicând „Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape”.

În această zi se vopsesc ouăle, care trebuie să aibă doar culoarea roșie, reprezentând sângele Mântuitorului.

Citește și: Cum să vopsești ouăle de Paște cu orez. De ce ai nevoie

Joia Mare este prilejul cu care sunt pomeniți morții, iar femeile împart la biserică vin, fructe și colăci de post. Bărbații aprind în această zi focuri în curți, pentru a arde vegetația uscată, reprezentând un ritual și pentru sufletele celor care se întorc acasă.

Tot în Joia Mare, înainte de a lua parte la Denia celor 12 Evanghelii, femeile trec la bucătărie, unde fac pâinea, pască și cozonacul pentru masă de duminică.

Denia celor 12 Evanghelii – Ce spun preoții că se face azi

Denia celor 12 Evanghelii are loc în seara de joi, iar oamenii merg la biserică îmbrăcați în haine de doliu. Creștinii aprind câte 12 lumânări, una pentru fiecare evanghelie. După terminarea slujbei, lumânările se duc acasă și vor fi folosite în timpul anului.

„În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de luna, în zile importante cum ar fi ziua nașterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească.

Ziua de joi este o zi importantă pentru feștania casei”, a explicat părintele Roman Pintea, pentru voceatransilvaniei.ro.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului și începe bătutul toacelor.

„Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfințit, iar catapeteasmă s-a rupt. În aceste zile, comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

Superstiții și Tradiții populare: Ce nu se face în Joia Mare

1. Nimeni nu are voie să doarmă în această zi, decât abia noaptea. Cei care dorm astăzi, vor dormi tot anul, deoarece vor fi leneși și neproductivi, spune tradiția.

2. Femeile care nu au tors cânepă până în ziua de azi vor fi pedepsite de Joimăriță, o creatură populară mitologică de care se leagă această zi importantă.

3. În Oltenia, Joia Mare este prilejul de pomenire a morților. Astăzi se face ultima lor amintire din Săptămâna Patimilor, până în Duminică Învierii.

4. Tradiția spune că în Joia Mare să se vopsească ouăle.

5. În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mână și nici cu mașina de spălat. Ultima zi în care puțeau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoșești.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu ai voie să faci, ca să îți meargă bine tot anul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top