Connect with us
antichitate-24092015

Stil

5 greseli pe care le faceau oamenii din Antichitate valabile si astazi

Chiar daca am evoluat in anumite perspective, in ceea ce priveste constiinta si morala, oamenii nu au facut mari schimbari din Antichitate pana in prezent.

Marcus Tullius Cicero a fost un filozof, politician, jurist, orator, teoritician politic, consul si, totodata constitutionalist roman care a trait in Antichitate. Cicero a fost unul dintre observatorii fini ai naturii umane.

Cicero a jucat un rol important in perioada de sfarsit a Republicii romane. Activitatea sa literara si politico-sociala s-a concretizat in domenii atat de numeroase, incat Cicero poate fi calificat drept un om universal, asemenea lui Leonadro Da Vinci.

El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profunda influenta asupra literaturii latine si s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decat Seneca si Augustin. Prin scrierile sale si-a dedicat o mare parte din viata studiului naturii umane.

CITESTE SI: 10 SFATURI SIMPLE DE VIATA CA SA TRAIESTI FERICIT

Cicero se va dedica total filozofiei dupa anul 56 i.Hr., atunci cand, dezamagit de situatia politica, cauta un rost al existentei sale in scris, propunandu-si sa dea Romei o literatura filozofica proprie, in masura sa o elibereze de sub tutela spirituala a Greciei.

Opera sa filozofica, chiar dacă nu reprezinta un corpus doctrinar, trebuie apreciata pentru adaptarea modelelor filozofiei grecești la spiritualitatea si mentalitatea romana si, mai ales, pentru impunerea unui limbaj filosofic latin, la crearea căruia Cicero are un merit incontestabil. Mai exact, el si-a pus intrebari de genul ,,cum si de ce reactionam sau gandim intr-un anume fel?”. Astfel, Ciceor a pus bazele a nu mai putin de 5 greseli sau legi ( depinde cum vrei sa le numesti) universale pe care, credea el inca de pe atunci, oamenii le vor face indiferent de spatiu, orientare, religie si timp.

Iata care sunt acestea:

1. Incercarile constante, dar si insistente, de a-i constrange pe semenii nostri sa creada ce crezi tu si sa traiasca asa cum traiesti tu. Asa procedeaza si in prezent liderii de opinie, inclusiv politicienii.

2. Parerea ca un om poate beneficia de pe urma zdrobirii seamnaului sau. Este una dintre cele mai frecvente probleme de care ne lovim cu totii, in special la locul de munca.

3. Agatarea de motive de mandrie, preferinte si prejudecati triviale. De multe ori avem printre noi oameni meschini si infatuati care se considera atotstiutori.

4. Pornirea de a-ti face griji in privinta a ceva ce oricum nu poti schimba. Ni se intampla atat de des sa facem asta, in loc sa luam lucrurile ca atare si sa incercam sa depasim momentul.

5. Ideea ca indiferent de ce ai face mereu este ceva ce ai facut gresit. Suntem oameni si este normal sa gresim, nimeni nu este perfect.

Tu ce parere ai despre sfaturile din Antichitate ale lui Cicero?

Sursa foto: de.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top