Cand este sarbatorit Sfantul Valentin la ortodocsi

11.02.2016
Cand este sarbatorit Sfantul Valentin la ortodocsi

Ziua de 14 februarie este asociata cu Sfantul Valentin si cu sarbatoarea indragostitilor “Valentine`s Day”. Totusi, ortodocsii nu il praznuiesc pe acest sfant.

In traditia catolica, Sfantul Valentin a fost un preot crestin care a trait in timpul imparatului roman Claudius al II-lea, intr-o vreme in care Imperiul era in plin razboi. Suveranul se confrunta cu o grava problema, tinerii nu se mai inrolau in campaniile militare pentru ca nu voiau sa isi paraseasca prietenele si sotiile. Din acest motiv, imparatul a interzis logodnele si nuntile in Roma.

Preotul Valentin a observat ca tinerii incepusera sa cada prada pacatului si sa traiasca in desfrau, asa ca a inceput sa cunune in secret cuplurile de tineri care apelau la el. Cand imparatul a auzit aceasta veste, l-a aruncat pe preotul Valentin in temnita, unde a si murit ca martir. De atunci, el a fost considerat un ocrotitor al indragostitilor.

Valentin a fost scos din calendarul roman de sfinti in anul 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, intrucat foarte putine detalii despre viata sa sunt cunoscute cu adevarat, dar sarbatoarea a ramas in continuare in constiinta spirituala a credinciosilor, iar numele lui apare in unele calendare locale. Cu trecerea timpului, celebrarea Sfantului Valentin a fost inlocuita de Valentine`s Day, Ziua Indragostitilor, o „sarbatoare”, mai degraba comerciala decat religioasa.

Sfantul Valentin la ortodocsi este praznuit pe 30 iulie. Sfantul Valentin al Ortodoxiei este un mucenic nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia).

Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui, informeaza crestinortodox.ro.

Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.

Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti.