Connect with us
Calendar ortodox 16 februarie 2021. Cine au fost Sfinții Pamfil, Valentin și Pavel

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 februarie 2021. Cine au fost Sfinții Pamfil, Valentin și Pavel

Calendar ortodox 16 februarie 2021. Astăzi sărbătorim 12 sfinți, dintre care, cei pomeniți în calendar sunt Sfinții Pamfil Preotul, Valentin Diaconul și Pavel Porfirie. Se spune despre acești sfinți că erau din Cezareea Palestinei și au murit în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

Calendar ortodox 16 februarie 2021. Cine au fost Sfinții Pamfil, Valentin și Pavel

În fiecare an, la data de 16 februarie, sunt pomeniți Sfinții Pamfil, Valentin și Pavel. Toți erau din Cezareea Palestinei și au murit în anul 308 în urma persecuțiilor din timpul împăratului Dioclețian.

Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăți. El se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament, curățindu-l de greșelile diverșilor copiști. Se știe despre el că se ocupa de copierea Sfintei Scriptur, după care o dădea celor care o voiau.

Sfântul Mucenic Valentin. Cel de-a doilea a fost bătrânul diacon Valentin. El era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoștea pe de rost.

Cel de-al treilea Sfânt Mucenic pomenit pe 16 februarie este Pavel. Știm despre acesta că în timpul unei persecuții anterioare fusese aruncat în foc pentru credința lui în Hristos.

Cei trei Sfinți Mucenici au fost supuși la nenumărate chinuri de către guvernatorul Urban și au stat în temniță timp de doi ani. Ulterior, la guvernare a ajuns împăratul Fimilian, care a băgat în temniță, alături de cei trei, cinci frați. Aceștia se născuseră în Egipt și se întorceau în țara lor după ce fuseseră obligați să muncească în minele din Cilicia.

Citește rugăciunea de iertarea de păcate

La porțile Cezareei cei cinci au declarat ca sunt creștini și au fost aduși în fața judecății. Întrebați fiind „care sunt numele voastre și din ce neam sunteți?” – ei au răspuns:

„Numele păgane date de maica noastră noi le-am lepădat, și ne-am numit în loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil si Daniil.” Întrebați fiind, „Care este patria voastră?” – ei au răspuns: „Ierusalimul cel de Sus.”

Cei cinci frați, alături de cei trei Sfinți Mucenici Valentin, Pavel și Pamfil au fost scoși din temniță și decapitați. În urma lor a fost ucis și tânărul Porfirie care a încercat să le îngroape trupurile.

Din acest motiv, Porfirie a fost îngropat de viu, la fel și Seleuc. Acesta din urmă fusese ofițer, dar s-a apropiat și a sărutat picioarele mucenicilor, și din această cauză a fost ucis de prigonitori.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top