Stil
Ce se întâmplă dacă îți pui mâncarea într-o farfurie de culoare roșie
S-a constatat că felul în care este așezată mâncarea în farfurie influențează comportamentul nostru la masă. Dacă mergi într-un restaurant și pe platou sunt aranjați atât de bine peștii și cartofii prăjiți, nu mai stai mult pe gânduri și iei cuțitul și furculița la atac.
Însă, ce te faci dacă același platou, frumos dichisit, este de culoare roșie? Un reputat profesor universitar pe nume Charles Spence (Universitatea din Oxford) apără o nouă știință, Gastrophysics, în care toate influențele multisenzoriale sunt explicate în raport cu pofta de mâncare și comportamentul la masă.
Factorii surpriză de la masă (un șervețel haios sau o furculiță cu coada în formă de floare) ajută la participarea mai responsabil la masă, indiferent că este micul dejun sau cina. Potrivit lui Spence, oamenii sunt influențați inclusiv de culoarea paharului sau a farfuriei din care mănâncă.
Un astfel de experiment a avut loc în urmă cu ceva timp, când 3.000 de persoane au fost supuse unui test incredibil. Li s-a dat vin alb într-un pahar normal de sticlă pentru vin. Degustătorii au fost întrebați cum li se pare vinul. După câteva minute, mediul ambiental s-a schimbat: au apărut alte lumini și alte muzică în zona în care se consuma vinul, iar răspunsurile participanților la aceeași întrebare, consumând același vin, s-au schimbat în proporție de 20 de procente.
„Aceeași mâncare și băutură, în circumstanțe diferite, pot prezenta gusturi total diferite”, spune dr. Spence. Acesta susține, de asemenea, că persoanele care mănâncă din farfurii roșii nu au probleme după terminarea mesei, întrucât culoarea roșie diminuează apetitul. Dacă mâncarea este consumată din bol alb sau farfurie de plastic albă, se va cere și o a doua porție.