Connect with us

Stil

Sâmbăta Sfântului Teodor – Sâmbăta colivelor: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci pe 4 martie

Prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau Sâmbăta colivelor. În această zi încep pomenirile celor trecuți la cele veșnice, care se vor face în fiecare zi de sâmbătă din post, până în Sâmbăta Floriilor. Anul acesta, se sărbătorește pe 4 martie.

Cine a fost Sfântul Teodor Tiron

Teodor Tiron a trăit în secolul al III-lea, pe vremea împăraților Diocleţian, Maximian şi Maximin. Sfântul s-a jertfit pentru numele Domnului, în anul 303, în timpul persecuțiilor împăratului Maximin.

La 50 de ani după moartea Sfântului , împăratul Iulian Apostatul a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor. Sfântul teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie și i-a poruncit acestuia să îi anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, cu să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

Citește și: Rețetă sarmale de post cu ciuperci

În amintirea acestei întâmplări, biserica ortodoxă îl sărbătoreşte anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Sfântului Toader

Tradiția populară spune că vinerea înainte de sărbătorirea Sfântului Toader este Vinerea Sântoaderului sau Vinerea de după Lăsatul Secului de Paște care este dedicată unuia dintre Caii lui Sântoader. Înainte de răsăritul soarelui, fetele scot rădăcina Homanului, iarba cu întrebuințări în medicina populară, în vrăji și în descântece și-l invocau pe Sântoaderul cel Mare: „Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Sâmbăta Sântoaderului se spune că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa în care a fost homanul și se tunde părul de pe fruntea vacilor, pentru ca părul fetelor să crească frumos și puternic.

Citește și: Postul Paștelui 2017. Ce să nu faci în perioada Postului Mare

În această zi, fetele trecute de 14 ani își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului.

De Sâmbăta Sfântului Toader se fac mâncăruri speciale: boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu, numiți Brândușei, care se dau de pomană.

Se face colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se spune că atunci când o parte este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

Ce să nu faci în Sâmbăta Sfântului Teodor

Femeile nu au voie să muncească în această zi. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat.

În această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.

Citește și: Rețetă mucenici de post! De ce ingrediente ai nevoie pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești

Părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.

Este bine să se meargă la biserică și să se înalțe rugăciuni pentru cei plecați în Ceruri, deoarece rugile din această zi prind putere.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top