Connect with us
Calendar ortodox 8 iunie 2021. La mulți ani de Sfântul Teodor și Sfânta Melania

Spiritualitate

Calendar ortodox 8 iunie 2021. La mulți ani de Sfântul Teodor și Sfânta Melania

Calendar ortodox 8 iunie 2021. Astăzi este cinstită Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat care este prăznuit pe 8 februarie, dar pe 8 iunie Biserica Ortodoxă marchează mutarea Sfintelor sale moaște din cetatea Eracliei în Evhaita. Cei care poartă numele Sfântului Teodor – Teodora și derivatele acestui nume își sărbătoresc astăzi onomastica. De asemenea, Sfânta Cuvioasă Melania este sărbătorită astăzi, respectiv cele care îi poartă numele.

Calendarul ortodox al zilei de marți, 8 iunie 2021

Este o zi importantă pentru creștinii ortodocși care sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat. Marți, 8 iunie, este sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră. Miercuri este sărbătorit Sfântul Chiril al Alexandriei, iar joi este zi de mare sărbătoare, cu cruce roșie: Înălțarea Domnului și Ziua eroilor.

Cine a fost Sfântul Teodor Stratilat

Sfântul Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru că a refuzat să aducă jertfa idolilor. A stat întemnițat cinci zile, după care a fost răstignit asemeni lui Iisus Hristos. Și sus pe cruce a fost chinuit în fel și chip. Când a venit noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021. Cele mai mari sărbători 

În urma acestei minuni, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. Mai târziu, Sfântului Teodor Stratilat i-a fost tăiat capul, din porunca împăratului Liciniu.

Troparul Sfântului Teodor Stratilat

Cu numirea oștirei celei adevărate, purtătorule de chinuri al cerescului Împărat, voievod prea bun te-ai făcut, Teodore. Căci cu armele credinței te-ai ostit înțeleptește și ai biruit cetele dracilor și purtător de biruință viteaz te-ai arătat. Pentru aceasta, pe tine cu credință pururea te fericim.

Alți Sfinți pomeniți pe 8 iunie: Sfinții Martiri Nicandru și Marcian, Sfânta Muceniță Caliopia, Sfântei Cuvioasă Melania, Sfântul Cuvios Atre, Sfântul Mucenic Marcu, Sfântul Cuvios Naucratie și Sfântul  Mucenic Teofan.

Joi – 10 iunie 2021 Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

Săptămâna aceasta este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Joi, 10 iunie este Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Totodată, în această zi, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți la datorie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top