Știri
Anunțul Ministerului de Externe despre arestarea Elenei Udrea
Ministerul Afacerilor Externe spune că Elena Udrea nu a depus până acum nicio solicitare de asistenţă consulară la Ambasada României în Mexic, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, după reținere și arestare.
„Ambasada României în Mexic, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Costa Rica, urmăreşte îndeaproape cazul cetăţeanului român reţinut de către Interpol la data de 4 octombrie 2018.
Până în prezent, misiunea diplomatică română nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară din partea cetăţeanului român în cauză. Menţionăm faptul că, potrivit legislaţiei în domeniu, orice cetăţean român care se află în arest în străinătate poate solicita ambasadei o listă a avocaţilor şi a traducătorilor din statul respectiv”, transmite MAE într-un comunicat, relatează Mediafax.
Sursa menţionată mai transmite şi că o solicitare privind punerea la dispoziţie a unui avocat din oficiu poate fi adresată doar autorităţilor statului în care se află reţinut cetăţeanul român – în cazul de faţă, autorităţile costaricane.
„Ambasada României la Ciudad de Mexico monitorizează cazul şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, în limita competenţelor legale”, mai precizează sursa citată.
Elena Udrea şi Alina Bica vor sta în arest preventiv două luni, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România.
Avocatul din România al Elenei Udrea, a dezvăluit ce i-a spus clienta sa imediat ce a fost arestată.
Citește și: Cum arată închisoarea din Costa Rica în care stau Elena Udrea şi Alina Bica
„M-a sunat şi acum câteva minute, dar până am ajuns la telefon a închis. Am vorbit vineri seară, discuţia m-a surprins placut, era optimistă, puternică, încrezatoare că lucrurile se rezolvă.
E importantă starea fizică şi psihică. Udrea a născut acum două săptămâni şi banuiesc că femeile care ne ascultă ştiu ce înseamnă un moment ca ăsta. Dacă la aceste transformari, traume, mai adăugam şi ca a fost încarcerată şi luată de pe stradă, trebuia să fie cazută.
E o femeie puternică şi reuşeşte să treacă peste momenetle astea grele”, a declarat Veronel Rădulescu la România TV.
Ce a făcut Interpolul în cazul Elenei Udrea
Mai mult, apărătorul Elenei Udrea a dezvăluit că Interpolul din Costa Rica a pus în executare mandatul internaţional transmis de autorităţile din România, prin intermediul Ministerului Justiţiei, însă „procedura de extrădare aproape că nici nu este declanşată”.
„A fost reţinută, a fost prezentată unui judecător de drepturii şi libertăţi, iar acest magistrat a dispus, aproape în mod automat, reţinerea ei pe 60 de zile, dar abia acum urmează să fie judecată speţa de un judecător propriu-zis, care să o audieze, să o lase să-şi expună argumentele, iar în zilele următoare, cel mult două, se va decide dacă rămâne în arest preventiv”, a mai declarat Veronel Rădulescu la România TV.