Connect with us
Cazul Skripal. Rusia și Marea Britanie au avut un schimb dur de replici în Consiliul de Securitate ONU

Știri

Cazul Skripal. Rusia și Marea Britanie au avut un schimb dur de replici în Consiliul de Securitate ONU

În uma atacului asupra fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, Marea Britanie și Rusia au avut miercuri un schimb de replici acid în Consiliul de Securitate ONU.

Reprezentantul rus a avertizat că a evoca o implicare a preşedintelui Vladimir Putin în programe ruse de arme chimice „depăşeşte pragul a ceea ce poate fi acceptat”.

Schimbul de replici a avut loc miercuri, cu prilejul reuniunii desfăşurate la Haga. La care reprezentanţii Consiliului de Securitate al ONU au fost informaţi în legătură cu concluziile Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre cazul fostului agent rus. Despre el se crede că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

Directorul OIAC, Ahmet Uzumcu, a confirmat că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu substanţa neurotoxică Noviciok. Și că nu au fost identificate alte substanţe. Serghei Skripal (66 de ani), găsit inconştient la 4 martie pe o bancă la Salisbury împreună cu fiica sa Iulia (33 de ani), rămâne internat la spital. Fiica sa a fost externată.

Ambasadoarea britanică la Naţiunile Unite Karen Pierce a subliniat că „nu există explicaţie alternativă plauzibilă în afară de responsabilitatea statului rus pentru cele întâmplate la Salisbury”.

„Niciun grup terorist şi nicio entitate nestatală nu ar putea produce (agentul neurotoxic Noviciok) la puritatea descrisă de OIAC şi Rusia a recunoscut acest lucru. Statul rus a mai produs Noviciok şi ar avea şi astăzi capacitatea”, a spus ambasadoarea britanică.

„Ancheta independentă privind moartea lui Aleksandr Litvinenko a conchis în ianuarie 2016 că acesta a fost otrăvit în mod deliberat cu poloniu, că FSB a condus această operaţiune şi că preşedintele (Vladimir) Putin şi-a dat probabil aprobarea”, a adăugat ambasadoarea britanică.

Aceasta a respins totodată afirmaţiile ruse în sensul că alţii se fac responsabili de atacul de la Salisbury. Și a criticat faptul că Rusia cere să fie implicată în anchetă. Spunând că e ca şi cum un „incendiator s-ar transforma în pompier şi ar începe să investigheze de ce a dat foc”.

„Rusia nu a venit cu niciun motiv întemeiat pentru a fi implicată în ancheta independentă a poliţiei britanice”, a insistat ea.

Marea Britanie repetă „aceleaşi minciuni” despre Salisbury, a acuzat la rândul său ambasadorul rus Vasili Nebenzia. Afirmând că nimic nu indică implicarea Rusiei în cazul Skripal.

Acesta a invocat „sfidarea regulilor dreptului internaţional” şi subminarea principiilor de bază ale diplomaţiei şi curtoaziei. Reproşând totodată Marii Britanii că nu a răspuns la o listă cu 47 de întrebări puse de delegaţia sa.

A sugera că preşedintele Putin ar fi implicat într-un program de arme chimice „depăşeşte pragul a ceea ce este acceptabil”, a menţionat ambasadorul rus, adăugând că Londra ar trebui să fie recunoscătoare că Vladimir Putin este „o persoană de înaltă încredere” şi „foarte reţinută”.

Ambasadoarea britanică vrea să îi ofere omologului său un abonament la un club al cărții

Ambasadoarea britanică a promis să-i ofere omologului său rus de Crăciun un abonament la un club al cărţii britanic, menţionează PA.

„Relatarea rusă a ceea ce a făcut Marea Britanie şi a ceea ce se întâmplă în teren, fie la Salisbury, fie în Siria, este o rescriere a romanului 1984 al lui George Orwell, adaptat la perioada modernă şi la metodele ruseşti moderne”, a adăugat Karen Pierce.

Iulia Skripal respinge ajutorul consular din partea Rusiei, după ce a ieșit din spital

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top