Știri
DNA cere 6 ani de închisoare pentru Adrian Severin
DNA cere şase ani şi jumătate de închisoare şi un spor de pedeapsă pentru Adrian Severin
Procurorii DNA au cerut, luni, la ultimul termen al procesului în care Adrian Severin este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, ca fostul europarlamentar să fie condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare, plus un spor de pedeapsă, după ce, în primă instanţă, Severin a primit trei ani şi trei luni de închisoare. În ultimul cuvânt, fostul membru al Parlamentului European a spus că este vorba de un proces politic, care va produce consecinţe şi că el nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. Instanţa supremă a amânat pentru 16 noiembrie pronunţarea în acest caz.
Unul dintre avocaţii lui Adrian Severin a susţinut, luni, la ultimul termen al procesului, că videoconferinţa cu jurnaliştii britanici a fost viciată şi că ar trebui desecretizate documente ale SRI. Apărătorul a solicitat, de asemenea, expertize tehnice ale înregistrărilor din dosar.
Un alt avocat a avut o altă cerere. El a susţinut că există capturi care demonstrează că nu Severin este în înregistrări, ci un fost premier belgian. Apărătorul a solicitat sesizarea instanţei supreme pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, şi anume dacă pot fi folosite în procesul verbal înregistrări făcute de o persoană privată fără aprobare de la magistraţi.
Judecătorul i s-a adresat imediat avocatului: „De ce nu aţi invocat aceste lucruri în procedura de camera preliminară?”
Răspunsul apărătorului a fost: „Am cerut şi acolo. Acest dosar a fost făcut în urma autosesizării procurorilor în urma unui videoclip, deci nu e o probă directă. Sunt suprapuse cuvinte peste imagini.”conform news.ro.
Procurorul DNA s-a opus cererilor avocaţilor, susţinând că nu este vorba de o chestiune de drept. Instanţa a respins toate cererile având în vedere ca a existat cameră preliminară.
În continuarea şedinţei, Adrian Severin a depus un certificat de sănătate eliberat de o clinică din Viena, o scrisoare care îl elogiază, din partea Universităţii „Titu Maiorescu”, precum şi o scrisoare diplomatică.
Unul dintre avocaţii lui Severin a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, susţinând că un text de lege din Codul Penal nu este previzibil şi este redactat imprecis cu privire la dreptul la apărare.
Avocatul a mai spus că Adrian Severin a luptat pentru statul de drept încă din 1990 şi că el este responsabil de inamovibilitatea judecătorilor.
Instanţa a respins cererea care viza excepţia de neconstituţionalitate.
Procurorul DNA a susţinut că se impune ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni pentru luare de mită şi cinci ani pentru trafic de influenţă. DNA a cerut şi un spor de pedeapsă, având în vedere pregătirea juridică a fostului europarlamentar. Totodată, procurorul a solicitat ca lui Severin să îi fie interzise unele drepturi, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.
Avocaţii fostului europarlamentar au solicitat achitarea clientului lor, iar în cazul în care acesta ar fi, totuşi, condamnat, au cerut ca pedeapsa să fie cu suspendare, având în vedere că Severin ar suferi de o boală incurabilă.
Procurorul DNA a arătat în faţa instanţei că ceilalţi doi eurodeputaţi implicaţi în acest caz au fost condamnaţi definitiv încă din 2014.
În ultimul cuvânt, Adrian Severin a spus că nu poate fi decât exasperat la auzul afirmaţiei că ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European.
„Nu pot fi decât exasperat să aud asemenea afirmaţie fără nicio probă, că aş fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanţă, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am încheiat un contract şi am aşteptat declararea lui. Întreaga ipoteză este absurdă. Nimeni nu-ţi plăteşte 12.000 de euro pentru depunerea unui amendament fără să ştii că va fi însuşit de ceilalţi”, a declarat Severin.
El a adăugat că procesul său este unul politic şi că nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai înalte funcţii un hoţ.
„Acest proces este urmărit din străinătate şi nu a inceput în România. Cu zece zile înainte m-am întâlnit cu liderii opoziţiei ruse care mi-au dat o listă cu susţinătorii oligarhilor rusi. A dispărut lista după ce mi s-a încuiat biroul. Sunt parte a istoriei. Am fost cel mai bun preşedinte al OSCE. Am fost raportor ONU.
Puteam să fac înţelegerea judiciară şi probabil aş fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia şi prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. În Belarus toată lumea mă ştie. Am eliberat deţinuţi politici cărora le-am aparat drepturile. Eu sunt, dintr-un accident, o parte din istoria acestei ţări. Este un proces politi, care va produce consecinţe”, a mai spus Severin.
Instanţa supremă a amânat pentru 16 noiembrie pronunţarea unei decizii în dosarul lui Adrian Severin.
Fostul europarlamentar a scris pe pagina sa de Facebook, luni, înaintea judecării ultimului termen din dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, că în curând „se va consuma farsa judiciară românească” declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, susţinând că nu îi este frică de cruce, iar atât timp cât suferinţa îl priveşte doar pe el, le poate acorda „iertare călăilor în robă”.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecat luni ultimul termen din dosarul în care Adrian Severin a contestat condamnarea sa, în 23 februarie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost pus sub acuzare în calitate de europarlamentar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Fostul europarlamentar a ajuns la sediul instanţei supreme la ora 10.00, el declarând că este posibil să se pronunţe o pedeapsă cu executare, dar că este pregătit pentru orice.
„Dacă domnilor procurori le este foarte clar că eu sunt vinovat, de ce le este frică să audieze martori, de ce le este frică să îşi expertizeze probele, de ce le este frică să îmi permită apărarea?”, a spus Adrian Severin .
Întrebat la cine se referea atunci când a vorbit, în înregistrarea video postată pe pagina sa de Facebook, despre „călăi în robă”, Adrian Severin a spus: „Călăi sunt cei care execută fără să judece. Dacă este vorba despre o justiţie corectă, nu mai este vorba de călăi”.
„Eu nu ştiu ce se va întâmpla astăzi. Se pot întampla multe. Ce s-a întâmplat până acum este o farsă judiciară”, a mai spus Severin.
Adrian Severin a postat, luni dimineaţă, înainte de începerea judecării dosarului său, un mesaj video în care spune că peste puţine zile va încheia 25 de ani de luptă, în care a intrat singur, „fără a face parte din vreo grupare, reţea, conspiraţie sau clan oligarhic”, şi tot aşa o va încheia.
Fostul europarlamentar mai spune că nu îi este frică de cruce şi că le poate acorda iertare „călăilor în robă”.
„Curând se ca consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine, fără a mi se îngădui o singură probă în apărare. Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atât cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă. Fără voia lor fac parte deja din istoria României, iar părticica aceasta de istorie ei vor să o întineze”, susţine Adrian Severin în mesajul video postat pe pagina sa de Facebook înaintea condamnării sale definitive.
Adrian Severin mai spune că pe el istoria îl va absolvi şi că va veni vremea în care adevăratele fapte vor fi cunoscute tuturor.
„Lucrul cel mai trist este că în urmă las o ruină, o Românie lipsită de putere, dezbinată, anomică şi condusă de străini, cu un popor sufocat de frică, ură şi neputinţă. Aceasta într-o lume care adânceşte zilnic războiul împotriva tuturor. Ceea ce vă rog este să nu vă lăsaţi intimidaţi, să nu cădeţi sub povara statului colonial. Învins nu este cel pus la pământ, ci acela care nu mai vrea să se ridice. Oricât de lungă ar fi noaptea, ziua îi va urma”, încheie Adrian Severin mesajul video.
Adrian Severin a solicitat instanţei audierea mai multor martori, în susţinerea apelului formulat după decizia prin care a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011 ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la „Sunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cei doi pretindeau că o susţin.
Judecătorii i-au respins cererea de audiere a jurnaliştilor englezi care i-au promis bani pentru depunerea unor amendamente, a fostului preşedinte Traian Băsescu şi a fostului şef al SRI George Maior.
Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 11 septembrie 2013, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar în 23 februarie 2016 a fost condamnat, de instanţa de fond, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare. Decizia a fost contestată de Adrian Severin şi de procurori la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa o decizie definitivă în această cauză.
La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari – Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.
Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente.