Știri
Elevii şi studenţii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe pentru a-şi valida sau actualiza calitatea de asigurat
Elevii şi studenţii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe pentru a-şi valida sau actualiza calitatea de asigurat, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au semnat un protocol pentru simplificarea acestor proceduri, inclusiv pentru doctoranzi, scrie news.ro.
Procedurile de gestionare a calităţii de asigurat pentru elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani se simplifică, în urma semnării unui protocol pe această temă între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituţii, anunţă Ministerul Educaţiei
Conform legislaţiei în vigoare, elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până în acest moment, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat, persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învăţământ, să depună la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în a cărei evidenţă se află, o adeverinţă eliberată de instituţia în care studiază.
Protocolul va permite eliminarea acestei formalităţi, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi/doctoranzi.
Verificarea şi validarea calităţii de asigurat urmează să fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi al accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).
Ministerul Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor asigura şi controla modul de respectare a prevederilor protocolului, pentru asigurarea protecţiei şi securităţii datelor furnizate.