Connect with us
Anunț FMI: Vine criza! Va fi recesiune precum cea din 1930

Externe

Anunț FMI: Vine criza! Va fi recesiune precum cea din 1930

.FMI consideră că economia mondială va experimenta încă o recesiune după cea din 1930.

Anunț FMI: Vine criza! Va fi recesiune precum cea din 1930

Marți, FMI a prevăzut că economia mondială va scădea cu 3% în anul curent datorită impactului pandemiei, conform agenției EFE.

„Este foarte probabil ca economia globală să experimenteze cea mai gravă recesiune de după Marea Depresiune din 1930, depăşind criza financiară globală de acum un deceniu”, a declarat Gita Gopinath, economist şef la FMI, în conferinţă de presă.

Criza financiară din 2009 a provocat o reducere a creșterii economiei globale de 0.1%.

‘Multe rezultate slabe ale creşterii sunt posibile şi poate, chiar inclusiv, probabile (…) Magnitudinea şi viteza colapsului din activitate nu se aseamănă cu nimic din ceea ce am văzut în viaţa noastră”, a adăugat Gopinath.

FMI prevede o recuperare graduală în cel de-al doilea semestru al anului datorită unei creșteri estimate de 5.8% a economiei globale. În acest moment, previziunile se leagă de colapsul economic al întregii planete. PIB-ul Marii Britanii 6.5%, 5.5% în Rusia, 5.8% în Africa de Sud, 5% Turcia , Arabia Saudită cu 2.3%.

Marea Închidere

Singurele națiuni care vor înregistra o creștere pozitivă sunt China cu 1.2% și India cu 1.9%. FMI a denumit criza „Marea Închidere” deoarece se vor impune măsuri de izolare și restricții de mobilitate pentru a lupta contra pandemiei.

„Peisajul economic va fi alterat în mod semnificativ pe durata crizei şi, posibil, şi după, cu o mai mare participare a guvernelor şi băncilor centrale în economice”, a estimat Gopinath.

Evoluția economiei globale va depinde de mai mulți factori. Aceștia sunt „schimbările în comportamentul consumatorilor, drastica ajustare a pieţelor financiare, pierderile de productivitate, încrederea consumatorilor şi extrema volatilitate a materiilor prime.”

În ultimele săptămâni FMI a receptat o mulțime de solicitări de ajutor financiar de urgență. 90 țări din 189 cer ajutor acestei instituții. Kristalina Georgieva, directorul general al instituţiei, a declarat faptul că pandemia a afectat toate țările.

Atât țările avansate, dar și pe cele din curs de dezvoltare. Țările din America Latină, Asia sau Africa sunt în cel mai mare pericol. Acestea au economii și sisteme de sănătate șubrede.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top