Connect with us
Parlamentul European ia măsuri în contextul pandemiei de COVID-19

Externe

Parlamentul European ia măsuri în contextul pandemiei de COVID-19

În vederea combaterii pandemiei de coronavirus și consecințelor acesteia, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au întocmit un proiect comun. Acesta prevede măsuri economice, sociale, precum testarea la scară largă sau reorganizarea economiei.

Parlamentul European ia măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. Strategii eficiente de ieșire din criză

Inițiatorii proiectului susțin că unele guverne au recurs la niște măsuri care încalcă drepturile fundamentale ale fiecărui stat. Deși Uniunea Europeană și statele sale membre dispun de resurse comune pentru a combate pandemia, acestea nu vor putea fi puse în valoare în lipsa unei bune comunicări.

De altfel, proiectul prevede ca frontierele să rămână deschise, pentru aprovizionările necesare precum: echipamente de protecție, alimente, medicamente, dispozitive medicale, ” pentru facilita mobilizarea cadrelor medicale”.

Ar putea fi vorba și despre un mecanism european de răspuns în domeniul sănătății.  Astfel, va exista o echipă care va răspunde solicitărilor din partea regiunilor unde pandemia evoluează rapid; în situații de urgență, echipa va fi capabilă să furnizeze provizii, echipamente medicale și chiar personal medical.

Este sporită nevoia stabilirii unei strategii care să asigure ieșirea din criză. Este nevoie atât de elaborarea unor măsuri comune de ridicare a carantinei și revenirea la viața normală, cât și de o testare sistematică, la scară largă. Asigurarea de echipamente individuale de protecție pentru un număr cât mai mare de cetățeni este și ea o necesitate.

Setul de măsuri prevede redresarea și reconstrucția rapidă a economiei ce a suferit modificări semnificative de la începutul crizei sanitare. În acest sens, este nevoie de un buget majorat, o mai mare flexibilitate și simplificare în utilizarea fondurilor pentru răspunsul la situații de criză.

O altă măsură prevede crearea unei noi linii de credit acordate de BEI pentru a garanta lichiditățile întreprinderilor mici și mijlocii.

„Statele membre trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că lucrătorii din Europa, inclusiv lucrătorii care desfășoară o activitate independentă, sunt protejați de pierderile de venituri și că întreprinderile cele mai afectate, în special IMM-urile, și sectoarele respective au sprijinul necesar și lichiditățile financiare.”, se arată în proiect.

Parlamentul European ia măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. Măsuri împotriva știrilor false

Nu în ultimul rând, UE trebuie să nu se lase influențată și să combată eforturile de propagandă agresive ale Rusiei și ale Chinei care exploatează pandemia de COVID-19; „trebuie să fie pregătită să comunice în mod strategic, să combată dezinformarea externă, știrile false și atacurile cibernetice și să se adapteze în permanență peisajului geopolitic în schimbare”.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top