Connect with us

Externe

Armistitiul din Siria intra in vigoare astazi, la asfintit

Acordul de incetare a ostilitatilor de pe teritoriul sirian va intra in vigoare luni la asfintit, dupa un weekend de raiduri aeriene sangeroase, in care si-au pierdut viata pana la 95 de civili din Idleb si Alep.

Armistitiul a fost negociat de catre ministrii de Externe din Rusia si Statele Unite, inainte de a fi aprobat de catre executivul lui Bashar al-Assad. Intre timp, gruparile rebele moderate au precizat ca vor coopera pozitiv, desi exista ingrijorari cu privire la respectarea armistitiului, scrie BBC, citat de news.ro.

Armata Libera Siriana a sustinut luni dimineata, intr-o scrisoare adresata Washington-ului, ca va ”coopera pozitiv” la acordul de incetare a ostilitatilor, desi exista ingrijorari cu privire la lipsa garantiilor, a mecanisemelor de monitorizare sau a sanctiunilor impotriva incalcarii armistitiului. De asemenea, aceste conditii au permis anterior fortelor fidele presedintelui Bashar-al Assad sa incalce in repetate randuri armistitiul prin raiduri aeriene, fara sa se astepte la reactii din partea gruparilor rebele.

Citeste si: Putin evocă o apropiere a poziţiilor între Moscova şi Washington cu privire la Siria

”Rebelii care au luptat si au suferit timp de sase ani nu pot accepta jumatati de solutii. Cei din gruparile revolutionare isi reconfirma pozitia si comportamentul pozitiv data de ideea unui armistitiu. Insa, acest interval de timp va permite bombardierelor regimului sa provoace pagube uriase asupra zonelor civile si fortelor noastre militare”, se arata in scrisoarea rebelilor sirieni.

De asemenea, gruparile rebele au condamnat faptul ca armistitiul exclude gruparea jihadista Jabhat Fateh al-Sham, care a fost anterior afiliata Al-Qaida, insa nu si militiile straine sprijinite de iranieni. Rebelii moderati atrag atentia asupra unui dublu standard, care ar putea sa contribuie la prabusirea armistitiului si sa ofere fortelor guvernamentale si aliatilor rusi un pretext pentru lansarea de atacuri.

Statele Unite si Rusia au anuntat in noaptea de vineri spre sambata un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistitiu national care va intra in vigoare luni seara, acces sporit pentru ajutorul umanitar si operatiuni militare comune vizand grupari jihadiste.

Potrivit secretarului de stat american, baza acestui acord este angajamentul regimului sirian de a nu desfasura misiuni aeriene intr-o zona convenita, sub pretextul ca ataca luptatori ai gruparii jihadiste Jabhat Fateh al-Sham, care au fost anterior afiliati Al-Qaida.

In baza acordului, fortele guvernamentale siriene, sprijinite de militarii rusi, precum si gruparile de opozitie, sustinute de Statele Unite,, vor pune capat temporar luptelor, ca masura de consolidare a increderii.

In aceasta perioada, combatantii de opozitie vor avea sansa sa se separe de gruparile militante din zone precum Alep.

Daca armistitiul care intra in vigoare luni va rezista, atunci Statele Unite si Rusia vor incepe sapte zile de lucrari de pregatire pentru a infiinta “un centru comun de implementare”, in cadrul caruia vor impartasi informatii pentru a identifica teritoriul controlat de Jahbat Fateh al-Sham.

Presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a anuntat deja ca va trimite dupa implementarea armistitiului un convoi umanitar, format din peste 30 de tiruri cu alimente, haine si jucarii pentru copii, in metropola Alep.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top