Connect with us
Atentat dejucat în Germania, la centrala BfV din Koln, unde un agent a fost arestat pentru că a făcut declarații islamiste pe internet și a dezvăluit...

Externe

Atentat dejucat în Germania, la centrala BfV din Koln

Atentat dejucat în Germania, la centrala serviciilor de informații interne (BfV) din Koln. Un agent BfV a fost arestat sub acuzația că ar fi făcut declarații islamiste pe internet și a dezvăluit documente interne ale agenției, relatează Afp, citat de news.ro. Potrivit presei germane, acesta plănuia un atact asupra sediului centralei din Koln.

„Biroul pentru Protecţia Constituţiei (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV, serviciul german de informaţii interne) a reuşit să demascheze un presupus islamist în rândul colaboratorilor săi”, a anunţat într-un comunicat centrala.

Potrivit Die Welt și Der Spiegel, este vorba de un bărbat de 51 de ani, familist și angajat al unei bănci. Acesta s-a convertit la islam în 2014, iar din aprilie era colaborator al BfV.

Potrivit BfV, bărbatul era însărcinat cu monitorizarea scenei islamiste din Germania. Serviciile de informații estimează că numărul islamiștilor radicali la 9.200, dintre aceștia 1.200 fiind considerați susceptibili să comită atentate.

Suspectul a oferit pe internet informații sensibile despre serviciile de informații interne germane, care ar fi putut periclita activitatea agenției. Acesta s-ar fi infilitrat în BfV cu scopul de a culege informații în vederea pregătirii unui atentat la sediul centralei din Koln.

Atentat dejucat la centrala BfV din Koln, în urma arestării unui agent islamist

Potrivit Der Spiegel, BfV a observat activitățile suspecte ale bărbatului acum patru săptămâni. Suspectul și-ar fi recunoscut parțial faptele. Die Welt scrie că acesta ar fi recunoscut în timpul interogatoriului un plan de atentat „împotriva necredincioşilor” şi „în numele lui Allah”.

Pe numele suspectului a fost emis un mandat de arestat și acesta a fost plasat în arest. El va fi anchetat cu privire la „pregătirea unui act grav care ameninţă securitatea statului”.

Bărbatul s-a convertit la islam în 2014. El ar fi jurat credință salafist berlinez Mohamed Mahmoud, relateaza Der Spiegel.

Citește și: Atentatele de la Paris: Patru bărbați suspectați de legături islamiste, arestați în Spania

Germania a fost ocolită până acum de atentate de amploarea celor din Franța sau Belgia. În ultimele săptămâni însă, poliția germană a arestat mai multe persoane suspectate că simpatizează Statul Islamic.

În octombrie, un refugiat sirian, Jaber al-Bakr, intenționa să atace un aeroport din Berlin. Arestat înainte să treacă la fapte, acesta s-a sinucis în închisoare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top