ATENTAT SINUCIGAȘ. Peste 30 de persoane au murit, sunt zeci de răniți

21.03.2018
ATENTAT SINUCIGAȘ. Peste 30 de persoane au murit, sunt zeci de răniți

Atentat sinucigaș în apropierea unei moschei șiite din Kabul. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise şi 18 au fost rănite miercuri într-un atac sinucigaş, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Un atacator sinucigaş şi-a detonat încărcătura explozivă în apropierea moscheii şiite Kart-e Sakhi din vestul Kabulului, ţintă a atacurilor militanţilor şi în trecut, a declarat oficialul afgan.

Atentatul a avut loc în timpul sărbătorii Nawruz care marchează începutul noului an persan, însă considerată de islamişti o sărbătoare păgână.

Explozia de miercuri s-a produs în momentul în care credincioşii ieşeau din moschee, aflată lângă principala universitate din Kabul.

Pentru moment nicio grupare nu a revendicat atacul, survenit la patru zile după un alt atac sinucigaş cu maşină capcană comis de talibani în capitala afgană şi soldat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi.

Mai mult de 10.000 de civili au fost răniţi sau ucişi în conflictul din Afganistan în 2017, dintre care aproape 2.300 au fost ucişi sau răniţi în atentate, potrivit ONU.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Mărturisiri şocante despre atentatul din Florida. Ce spun foştii colegi ai lui Nicholas

Atacul sângeros de la liceul din Florida putea fi evitat. Foştii colegi ai atacatorului de la liceul din Florida au prevăzut că va face un gest extrem, iar profesorii fuseseră avertizaţi după ce i-au fost găsite gloanţe în ghiozdan.

Foştii colegi de şcoală ai atacatorului de la Liceul Douglas High School din Florida, soldat cu 17 morţi, Nicholas Cruz, în vârstă de 19 ani, au spus că „toată lumea a prezis” că ar putea „face ceva” asemănător cu ce s-a întâmplat miercuri după-amiază şi că unii dintre copii se temeau de el, scrie The Guardian.

Cruz fusese exmatriculat de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, din motive disciplinare, conform şerifului din Broward County, Scott Israel.

Israel a declarat că Cruz era înarmat cu cel puţin o puşcă

„Avea nenumărate încărcătoare. Avea un AR-15, nu ştiu dacă o avea şi pe a doua” a spus şeriful.

Dakota Mutchler, de 17 ani, a spus că era prieten cu atacatorul, dar că la un moment dat Cruz a început „să devină din ce în ce mai ciudat aşa că am tăiat orice legătură cu el”. Mutchler a spus că Cruz posta pe reţelele sociale despre uciderea animalelor şi vorbea despre arme şi antrenamente de tras la ţintă.

„Toată lumea din liceu care îl ştia, îl bănuia de lucruri de acest gen. Când cineva este exmatriculat, nu te aştepţi să se mai întoarcă. Dacă sunt exmatriculaţi, nu îi mai vezi. Dar bineînţeles, el s-a întors”, a spus Mutchler.

El a adăugat şi că s-a oprit din a vorbi cu suspectul după ce „a început să o urmărească pe o prietenă şi să o ameninţe”.

Cruz era angajat la un magazin de lângă şcoală, a spus Mutchler

Victoria Olvera, altă elevă în cadrul liceului a spus: „La început, era drăguţ. Dar mai târziu, s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, era exact ca un viitor atacator”.

Un alt elev al şcolii, care a vorbit cu CNN dar a ales să rămână anonim a spus: „Mulţi oameni spuneau că el o să fie. Toţi copiii glumeau … spuneau despre el că el e cel care a dat-o în bară la şcoală, dar se pare că toată lumea a prezis ce s-a întâmplat. E o nebunie”.

Joshua Charo, un fost coleg în vârstă de 16 ani, a spus că singurul subiect despre care vorbea Cruz erau „armele, cuţitele şi vânătoarea”. El a adăugat: „Nu pot să spun că sunt şocat. Dacă ne uităm la trecutul lui, pare genul de copil care ar face aşa ceva”.

Prietenii lui Cruz au spus că vorbea foarte rar despre rudele lui. Cruz şi fratele lui au fost adoptaţi de când erau mici de Lynda şi Roger Cruz. Roger a murit acum 10 ani iar Lynda nu făcea faţă celor doi băieţi, a spus Barbara Kumbatovich, fosta ei cumnată. „A făcut tot ce a putut. Erau adoptaţi şi aveau probleme emoţionale”, a spus Barbara.

Kumbatovich consideră că Nikolas Cruz lua medicamente pentru a se lupta cu fragilitatea

Charo, a declarat că Cruz fusese suspendat în trecut din cauza unor bătăi dar şi pentru că i-au fost găsite gloanţe în ghiozdan.

Jim Gard, profesor de matematică, şi-a amintit că administraţia şcolii a trimis un mail în care avertiza profesorii cu privire la Cruz.

„Ni s-a transmis spus anul trecut că el nu avea voie să intre în campus cu un ghiozdan în spate. Am avut probleme cu Cruz anul trecut fiindcă ameninţa elevii şi bănuiesc că de aceea a fost exmatriculat”, a spus Gard.

Drew Fairchild, un alt elev al liceului Stoneman Douglas, a urmat aceleaşi cursuri cu Cruz în primul său an la liceu. „Obişnuia să aibă ieşiri ciudate, începea să înjure profesorii din senin. Era un copil cu probleme” a spus Fairchild.

Un părinte al unui alt elev, Daniel, a spus că fiul său l-a avertizat cu privire la Cruz. „Dacă ar fi să aleg o persoană despre care ai putea spune că o să atace o şcoală, el ar fi”, îşi aminteşte John Crescitelii că i-as spus fiul său.

CITEȘTE ȘI: Cel puțin 15 persoane au fost ucise în urma unui atentat sinucigaș