Connect with us

Externe

Euractiv: Arme nucleare ale SUA, mutate din Turcia in Romania. MAE neaga

Euractiv noteaza, citand doua surse anonime, ca in jur de 20 de arme nucleare de la baza americana de la Incirlik urmeaza sa fie aduse in Romania, la Deveselu.

Baza de la Incirlik a fost afectata in urma asa-zisei tentative de lovitura de stat din Turcia. Regimul Erdogan a interzis decolarea sau aterizarea avioanelor, dupa care a taiat linia de curent electrica care alimenta aceasta baza. Ulterior, comandantul bazei a fost arestat si acuzat de implicare in puci.

Euractiv scrie ca americanii nu mai au incredere sa lase armele nucleare pe teritoriul turc, mai ales ca relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat rapid.

Citeste si: Erdogan: „In spatele puciului ar putea sta alte state”

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut Washingtonului sa il extradeze pe inamicul sau, clericul Fetullah Gulen, pe care il acuza ca ar sta in spatele puciului esuat. Statele Unite au cerut dovezi concludente in acest sens, aratandu-se reticente fata de cererea Turciei.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a negat, insa, ca armele vor ajunge in Romania. Arme nucleare americane mai sunt stationate in Europa la Belgia, Olanda, Germania sau Italia.

De asemenea, Ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, afirma ca nu au existat niciun fel de discutii, nici la nivel politic si nici la nivel specializat referitor la un eventual transfer in Romania al armamentului nuclear al SUA stationat in Turcia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top