Connect with us
Funeraliile lui Fidel Castro. Zeci de mii de oameni s-au strâns în Plaza de la Revolucion din Havana, pentru a îi aduce un ultim omagiu liderului cubanez.

Externe

Funeraliile lui Fidel Castro. Zeci de mii de oameni i-au adus un ultim omagiu

Funeraliile lui Fidel Castro au loc în aceste zile la Havana. Zeci de mii de persoane și lideri din America Latină s-au strâns în Plaza de la Revolucion pentru a îi aduce un ultim omagiu liderului revoluției cubaneze, informează Associated Press, citat de news.ro.

Președinții mai multor țări din America Latină au ținut discursuri în onoarea lui Castro. Acesta a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.

Sursa: Reuters

Sursa: Reuters

Președintele Africii de Sud a lăudat progresele în domeniile educației și sănătății, făcute de Cuba sub conducerea lui Castro. Jacob Zuma a spus că fostul președinte va rămâne în istorie ca un “luptător măreţ, pentru ideea că săracii au dreptul să trăiască întotdeauna cu demnitate”.

Ceremonia a început cu proiectarea unor imagini alb-negru cu Fidel Castro și alți luptători de gherilă.

Fratele mai mic al lui Castro şi succesorul său, Raul Castro, a ținut un discurs prin care le-a mulțumit liderilor lumii pentru laudele la adresa fratelui său. Acesta l-a numit liderul unei revoluţii “pentru cei umili, făcute de cei umili”.

Sursa: CNN

Sursa: CNN

Potrivit presei din Cuba, urna cu cenușa fostului președinte este ținută într-o sală din Ministerul Apărării.

Funeraliile lui Fidel Castro. Președinți din America Latină au ținut discursuri omagiale

Oamenii au stat ore în șir la coadă pentru a prinde un loc la ceremonia din Plaza de la Revolucion. Deși mulți au venit din proprie inițiativă, mii au fost trimiși de Guvernul comunist. 80% dintre angajaţii din ţară lucrează încă la stat, în pofida consolidării sectorului privat de către Raul Castro.

Citește și: Fidel Castro- povestea fostului lider cubanez

În toată Cuba oamenii au semnat cărţi de condoleanţe şi au făcut un jurământ de loialitate faţă de proclamaţia din 2000 a lui Castro. Atunci, Fidel Castro declara revoluţia o luptă fără sfârşit pentru socialism, naţionalism şi un rol important al insulei pe scena mondială.

Sursa: Reuters

Sursa: Reuters

Ana Beatriz Perez, o cercetătoare de 50 de ani din domeniul medical, a stat ore în șir în piață, deși avea nevoie de cârje. “Simt o durere profundă, însă o mândrie imensă pentru că l-am avut aproape”, a spus aceasta.

“Dispariţia sa fizică ne oferă puterea de a continua promovarea ideologiei sale. Aceasta nu va dispărea, pentru că suntem milioane”, a adăugat ea.

“Moartea sa este o nouă revoluţie”, a spus şi soţul ei, Fidel Diaz.

Urna cu cenușa liderului comunist va fi dusă în zilele următoare într-un pelerinaj prin țară.  Funeraliile vor avea loc duminică, la Santiago de Cuba.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top