Connect with us
Doliu în Coreea de Nord după moartea lui Fidel Castro. Guvernul de la Phenian a decretat 3 zile de doliu național în memoria liderului cubanez

Externe

Doliu în Coreea de Nord după moartea lui Fidel Castro

Doliu în Coreea de Nord după moarteaa lui Fidel Castro. Guvernul de la Phenian a decretat 3 zile de doliu național în memoria liderului cubanez. Castro a fost considerat de nord-coreeni un „prieten apropiat” și aliat fidel în lupta împotriva agresorului american, informează AFP, citat de Agerpres.

Autoritățile de la Phenian au hotărât ca drapelele să fie coborâte în bernă, în onoarea „părintelui revoluției” cubaneze. Fidel Castro a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.

La metroul din Phenian, a fost afișat un necrolog publicat de Rodong Sinmun, publicația partidului unic aflat la putere. Textul este însoțit de o fotografie a lui Fidel Castro, cu barbă și în uniformă militară. Acesta amintește de întâlnirea din 1986, dintre Castro și Kim Ir-Sen, când liderul cubanez a fost onorat cu titlul „erou al RPDC”. Titlul i-a fost acordat ca recompensă pentru eforturile sale în vederea întăririi relațiilor bilaterale și pentru că s-a poziționat „în avanpostul luptei antiamericane și antiimperialiste”. Aceasta a fost dealtfel și singura vizită a lui Castro în Coreea de Nord.

Doliu în Coreea de Nord după moartea lui Fidel Castro

Nici Kim Ir-Sen, nici fiul și succesorul său Kim Jong-Il nu s-au dus vreodată în Cuba. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a adresat un mesaj de condoleanțe după anunțarea decesului lui „El Comandante”. O delegație nord-coreeană a plecat luni spre Havana.

În anii 1970, Havana și Phenianul erau rivali în cadrul Mișcării țărilor nealiniate. Cuba se bizuia pe sprijinul Moscovei în timp ce Coreea de Nord încerca să păstreze distanța egală atât de China cât și de URSS. În 2003, Castro a participat la un summit al țărilor nealite în Malaezia. Cu această ocazie a vizitat China, Japonia și Vietnam, dar nu și Coreea de Nord.

Citește și Reacții inedite după ce Fidel Castro a murit. Lumea a ieșit în stradă, de bucurie

Potrivit agenţiei japoneze care monitorizează presa nord-coreeană, Castro este primul lider străin care primeşte astfel de onoruri în Coreea de Nord, după moartea liderului palestinian Yasser Arafat, care a murit în 2004.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top