Connect with us
Igor Dodon a declarat că vrea referendum în Republica Moldova. În cadrul unui interviu i-a transmis si un mesaj lui Klaus Iohannis.

Externe

Igor Dodon vrea referendum în Republica Moldova. Ce i-a transmis lui Iohannis

Igor Dodon a anunțat că pregătește organizarea unui referendum național pentru sporirea împuternicirilor șefului statului, astfel încât să poată dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate, relatează Radio Chișinău.

Într-o întâlnire cu presa marți, președintele R. Moldova a declarat că împreună cu un grup de juriști a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate în acest an.

„Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră; împreună cu juriștii din aparatul președintelui am identificat practic calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislație. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin în această etapa”, a spus el, potrivit portalului Deschide.md.

“Noi vom merge la referendum. Vom iniția modificarea Constituției pentru că președintele să aibă dreptul de a dizolvă parlamentul. În acest moment este singura modalitate de a declan?a alegeri anticipate, deoarece actuala majoritate are peste 60 de deputati”, a insistat Igor Dodon.

El a indicat că pentru început va propune o inițiativă legislativă privind modificarea Constituției în această privință, iar dacă aceasta va fi respinsă, atunci va declanșa un referendum.

„Actuala Constittie presupune dizolvarea parlamentului dacă pleacă guvernul sau avem un parlament nefuncțional. Noi vom propune această modificare a Constituției în parlament fiind conștienți de faptul că acesta nu o va accepta. Vom merge la referendum național pentru a dizolva acest parlament și a merge la alegeri parlamentare anticipate”, a menționat el.

„Stimați cetățeni, va rog să-mi acordați acest drept. Nu va fi republică prezidențială, pentru început vom modifică doar acest aspect. Deși cred că pentru Moldova e mai potrivită o republică prezidențială, e nevoie măcar că această modificare să o facem”, le-a mai spus jurnaliștilor Igor Dodon.

Dodon, către Iohannis: Să ne comportăm ca vecini, fiecare să se uite în ograda sa

Igor Dodon îi cere președintelui României, Klaus Iohannis, să renunțe la declarații privind comportamentul politicienilor din Republica Moldova. Potrivit lui Dodon, dacă anterior „se permitea” ca cineva să vină cu indicații, atunci pe viitor acest lucru nu va fi tolerat, relatează deschide.md.

„Nu odată m-am adresat oficialilor români, chiar prin scrisoare oficială unde am rugat să explice atitudinea față de mișcările unioniste din Republică Moldova: Le susțineți sau nu? Eu am văzut declarații la nivel de prim-ministi din România care spuneau că trebuie să fie Unirea. Am văzut că oficialitățile din Republica Moldova tăceau la acest capitol.

Am văzut declarația domnului Iohannis la întrevederea cu ambasadorii unde spune că președintele Republicii Moldova trebuie să se conducă de limitele Constituției. Vreau să-i răspund colegilor, prietenilor: Poate până acum era primit să vina mesaje la președintele Republicii Moldova cum să se comporte.

Avem instituții de stat care pot da aprecieri referitor la constituționalitatea deciziilor și pașilor președinților. Eu dar nu am venit să-i spun lui Iohannis de ce nu-l pune pe Dragnea prim-ministru? Eu nu mă bag în chestiile voastre interne. Cu ce ocazie Iohannis da aprecieri acțiunilor președintelui Republicii Moldova?”, menţionat președintele Republicii Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top