Connect with us
Mark Zuckerberg, acuzat de abuz de putere

Externe

Mark Zuckerberg, acuzat de abuz de putere dupa ce Facebook a sters o poza celebra din Razboiul din Vietnam

Cel mai mare ziar al Norvegiei a publicat pe prima pagina o scrisoare deschisa adresata CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, prin care blameaza decizia companiei de a cenzura o fotografie celebra facuta in timpul Razboiului din Vietnam si ii cere sa isi recunoasca si sa isi respecte rolul de ”cel mai puternic editor al lumii”, informeaza The Guardian, potrivit news.ro.

Espen Egil Hansen, redactor-sef si CEO al ziarului norvegian Aftenposten, l-a acuzat pe Zuckerberg ca a abuzat de putere fara sa isi dea seama prin reteaua de socializare, care a devenit un mediu prin intermediul caruia stirile si informatiile circula in jurul lumii.
”Sunt suparat, dezamagit, chiar speriat de ceea ce urmeaza sa ii faci pilonului principal al societatii noastre democrate. Sunt ingrijorat ca cel mai important canal din lume limiteaza libertatea, in loc sa incerce sa o dezvolte, si ca acest lucru se intampla ocazional intr-un mod autoritar”, a spus el.

Controversa a fost generata de decizia Facebook de a sterge un mesaj publicat de scriitorul norvegian Tom Egeland, care a continut fotografia ”The Terror of War”, castigatoare a premiului Pulitzer, captata de Nick Ut. Imaginea surprinde copii care fug de un atac cu napalm din timpul Razboiului din Vietnam, intre care se numara si Kim Phúc, in varsta de 9 ani, care a fost surprinsa nud. Mesajul lui Egeland a fost despre sapte fotografii care au schimbat istoria razboiului. In consecinta, Egeland a fost suspendat de pe Facebook.

Aftenposten a scris despre suspendare, folosind aceeasi fotografie in articol, care a fost distribuita, apoi, pe pagina de Facebook a publicatiei. Ziarul a primit un mesaj din partea retelei de socializare, care i-a cerut sa inlature sau sa pixeleze imaginea.

”Orice fotografie care infatiseaza organe genitale, fese sau sani nud, va fi inlaturata”, a explicat Facebook.

Inainte ca ziarul Aftenposten sa poata raspunde, Facebook a sters articolul si imaginea de pe pagina publicatiei, potrivit lui Hansen.

In scrisoarea lui deschisa, Hansen subliniaza ca decizia Facebook de a sterge fotografia arata o inabilitate periculoasa de a distinge intre pornografia infantila si fotografiile de razboi celebre, precum si refuzul de a acorda spatiu pentru buna judecata.
”Chiar daca sunt redactor-sef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuie sa realizez ca imi restrangeti spatiul pentru a-mi exercita responsabilitatea editoriala. Cred ca abuzati de puterea dumneavoastra si ma indoiesc ca v-ati gandit bine la acest lucru”, a scris Hansen.

Editorialul din Aftenposten vine intr-o perioada de cercetare a retelei de socializare Fcebook pentru influenta sa in crestere in diseminarea stirilor.

Organizatiile de media se bazeaza pe Facebook pentru a ajunge la publicul din mediul online. Potrivit unui studiu realizat in anul 2016 de Pew Research Center, 44% din adultii americani se informeaza de pe Facebook.

Popularitatea retelei de socializare inseamna ca algoritmii acesteia pot exercita o putere enorma asupra opiniie publice.
”Mass media au responsabilitatea de a decide asupra publicarii in fiecare caz in parte. Acest drept si datorie, pe care le au toti editorii din lume, nu ar trebui sa fie subminate de algoritmii din biroul vostru din California”, a spus Hansen.

Vorbind in Roma, in luna august, Zuckerberg a comentat despre rolul pe care il are Facebook in mass media. ”Suntem o companie tech, nu o companie de media. Lumea are nevoie de companii de media, dar si de platforme de tehnologie, cum facem noi, si ne luam in serios rolul”, a spus Mark Zuckerberg.

”Desi recunoastem ca fotografia este simbolica, este dificil sa facem distinctie intre a permite o fotografie cu un copil nud si nu si altele. Incercam sa gasim un echilibru intre a le permite oamenilor sa se exprime, in timp ce mentinem o experienta sigura si respectuoasa pentru comunitatea noastra globala. Solutiile noastre nu vor fi intotdeuna perfecte, dar vom continua sa incercam sa ne imbunatatim politicile si modurile in care le aplicam”, a spus un purtator de cuvant al Facebook, intr-un raspuns pentru The Guardian.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top