Connect with us
NATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 "cât mai rapid posibil"

Externe

NATO cere Belgiei înlocuirea avioanelor F-16 „cât mai rapid posibil”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat vineri că Belgia trebuie să-şi modernizeze aviaţia militară, potrivit postului de televiziune belgian RTBF.

„Am prefera ca decizia să fie luată cât mai rapid posibil”, a indicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul belgian Charles Michel. Acesta din urmă a evocat întreg sprijinul belgian acordat Alianţei şi a promis o decizie referitoare la înlocuirea aparatelor F-16. „Noi am sistat tăierile la nivelul cheltuielilor de apărare şi am lansat o strategie în materie de investiţii”, a subliniat el.

În timp ce SUA – ţara care contribuie cel mai mult la NATO – cer o împărţire mai echitabilă a poverii cheltuielilor din partea aliaţilor, Belgia se plasează în coada plutonului în materie de apărare.

Prim-ministrul a amintit angajamentul Belgiei de a pune capăt tăierilor bugetare la nivel militar.

Acest guvern a încercat să lanseze o strategie în materie de apărare. Vrem să realizăm cele trei obiective fixate. În acelaşi timp, mobilizarea mai multor mijloace, mai multor eforturi pentru investiţii şi pentru capacităţile operaţionale. Belgienii sunt prezenţi în mai multe operaţiuni efectuate în cadrul NATO. Noi vom fi prezenţi şi mai mult lunile următoare, în special în Afganistan şi în Irak”, a indicat Michel.

Secretarul general al NATO nu a dorit să se pronunţe în favoarea unui candidat pentru înlocuirea aparatelor F-16

„Principalul este ca noile aparate să fie operaţionale şi interoperabile cu sistemele NATO. Dar nu revine NATO să se pronunţe asupra acestui punct”, a subliniat Stoltenberg.

Premierul belgian a afirmat la rândul său că procedurile în legătură cu investiţiile în ceea ce priveşte avioanele F-16 au fost lansate.

„Guvernul s-a angajat să lanseze o procedură pentru înlocuirea aparatelor F-16 cu înfiinţarea unui grup de lucru format din experţi care va trebui să analizeze cele trei posibilităţi diferite ce vor fi discutate de executiv. Aceşti experţi se vor baza pe argumentele în favoarea unei prelungiri a utilizării avioanelor F-16 actuale, pe ofertele introduse în cadrul licitaţiei de oferte RfGP ‘Request for Government Proposal’ (F-35 american sau Eurofighter Typhoon britanic)”, a spus premierul belgian. De asemenea grupul de lucru va discuta şi „propunerea guvernului francez pentru un parteneriat strategic cu participarea Germaniei”, a adăugat el.

Citește și VIDEO! Avion prăbușit! Un avion cu 104 oameni la bord s-a prăbușit în Cuba

„Vrem să ne putem onora angajamentele şi să ne concretizăm viziunea strategică”, a mai subliniat şeful guvernului belgian, amintind că procedura RfGP prevede luarea unei decizii cel mai târziu în luna octombrie.

Cei doi responsabili au abordat şi organizarea summitului NATO, preconizat pentru 11-12 iulie la Bruxelles.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top