Connect with us
OPEC și partenerii decid scăderea producției de petrol

Externe

OPEC și partenerii decid scăderea producției de petrol

Vești în lumea petrolului: OPEC și parteneri decid scăderea producției de petrol.

OPEC și partenerii decid scăderea producției de petrol

Statele care produc petrol au convenit duminică să scadă producția pentru a susține prețurile pe fondul pandemiei cu noul virus și al unui „război” între Rusia și Arabia Saudită.

„Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a scris pe Twitter ministru kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel.

De asemenea, ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a declarat că se va ajunge la un acord internațional privind scăderea producției. Astfel se va produce cu 9.7 milioane de barili pe zi mai puțin începând cu luna mai. Tot el le mulțumește membrilor OPEC pentru susținerea în acest demers.

Pandemia de coronavirus a produs un dezechilibru pe piața petrolieră mondială. Aici oferta devenise excedentară, iar în condițiile restricțiilor de deplasare, situația era și mai gravă.

Aceste restricții au făcut ca la nivel mondial cererea de petrol să scadă cu aproximativ 30 milioane de barili pe zi, aproximativ 30% din producția mondială.

Rusia, OPEC și alți producători de petrol au discutat joi planurile de reducere a producției cu peste o cincime. Aceștia au subliniat că acordul finalul depinde de participarea Mexicului. Acest lucru este important deoarece acesta consideră că efortul solicitat este excesiv față de alți producători.

Trump și Putin reacționează

Cei doi președinți ai țărilor cele mai disputate din lume, Vladimir Putin și Donald Trump, a subliniat duminică „marea importanță” a acordului. Aceștia au vorbit la telefon despre acest subiect, conform unui comunicat al Kremlinului. Discuției lor li s-a alăturat și regele Salman al Arabiei Saudite.

„Cei trei lideri au sprijinit acordul încheiat în cadrul OPEC+ privind limitarea voluntară şi treptată a producţiei de petrol în scopul de a stabiliza piaţa mondială şi de a asigura viabilitatea economiei mondiale”, conform comunicatului Kremlinului.

Trump a fost de acord cu această decizie deoarece actualele cotații „îngropau” producătorii americani de șist.

Statele Unite nu s-au alăturat acestei coaliții a producătorilor care vor să scadă producția. Dacă alte țări au profil dominant de producători de petrol deținuți public, America se află în inițiativă privată. Statul nu deține monopol asupra resurselor naturale.

O reducere de 10-15 milioane de barili pe zi nu ar face vreo diferență. Șocul de cerere pe piața aurului negru este atât de mare încât nu poate fi gestionat printr-o tăiere coordonată.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top