Connect with us

Externe

Presa internațională, despre programul Guvernului Grindeanu: „Deficitul bugetar din 2017 ar urma să fie de patru ori mai mare”

Presa internațională a comentat pe larg programul de guvernare prezentat de Guvernul Grindeanu. Agențiile de presă străine apreciază că noua guvernare va pune capăt crizei politice din țară, însă citează analiști care întrevăd o perspectivă mult mai sumbră.

AFP îl citează pe analistul economic Cristian Grosu. Acesta consideră că programul de guvernare PSD „seamănă cu lista lui Moş Crăciun”, deoarece include multe scutiri de taxe și măriri de salarii însă nu prevede și sursele de finanțare. Grosu consideră că pentru acoperirea deficitului vor fi sacrificate cheltuielile de investiții.

“La sfârşitul mandatului vom fi din nou fără autostrăzile şi şcolile pe care toate guvernele de la căderea regimului comunist, în urmă cu 27 de ani, au promis să le construiască”, a subliniat analistul.

În ciuda asigurărilor date de premierul Grindeanu, mulți analiști se tem că lupta anti-corupție va avea de suferit după întoarcerea PSD la putere.

REUTERS atrage atenția asupra poziției Comisiei Europene, după promisiunile PSD de creștere salarială. Cabinetul de la Bruxelles și-a exprimat îngrijorarea în privința stării conturilor publice din România.

“Stânga, care a fost la putere din 2012 până în 2015, a revenit asupra unui număr important de măsuri de austeritate. Fiscalitatea a fost redusă, salariul minim al bugetarilor crescut, iar deficitul bugetar din 2017 ar urma să fie de patru ori mai mare decât cel din 2016, potrivit Bruxelles-ului”, mai scrie agenţia.

ASSOCIATED PRESS susține că există temeri Guvernul de coaliţie ar putea încerca să încetinească lupta anticorupţie din ţară. Jurnaliștii precizează că din Guvern face parte și Sevil Shhaideh, cea care a fost prim alegere pentru fucnția de prim-ministru.

„Însă Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh, novice în politică şi membră a micii comunităţi musulmane din România, după ce s-a aflat că soţul ei, de origine siriană, care a lucrat în Ministerul sirian al Agriculturii, şi-a exprimat susţinerea pentru preşedintele Bashar al-Assad pe reţelele de socializare”, scrie agenţia americană.

Îngrijorări privind lupta anticorupție și investițiile străine

EURONEWS  notează că PSD a ajuns înapoi la putere pe baza promisiunilor de a acorda mai mulți bani pentru asistenţă medicală şi pensii. Aceștia notează că unii români sunt îngrijoraţi că PSD va submina eforturile anticorupţie din ţară.

„Numirea lui Florin Iordache ca ministru al Justiţiei a alimentat aceste temeri. Iordache a fost implicat în 2013 într-un efort de a consolida imunitatea pentru politicieni”, precizează jurnaliştii.

EURACTIV apreciază că noul Guvern pune capăt crizei politice izbucnite atunci când preşedintele a respins-o pe Sevil Shhaideh.

„PSD a ajuns la putere pe baza promisiunilor de a consolida creşterea economică în România, pentru (ca ţara – n.r.) să ajungă pe locul 13 în cele mai puternice economii din UE până în 2020, faţă de locul 17 în prezent”, explică portalul de ştiri.

Jurnaliştii o citează pe lidera PNL Raluca Turcan, care l-a acuzat pe Grindeanu de „populism” şi care a avertizat că politicile acestuia vor duce la un dezastru financiar.

NEW YORK TIMES îl citează pe Cristian Pîrvulescu, decanul SNSPA, potrivit căruia „adevăratul premier este Liviu Dragnea”. „Acesta este cabinetul personal al lui Dragnea”, a adăugat el.

Pîrvulescu atrage atenția asupra lipsei de experiență a unora dintre miniștrii. „Nu este un Guvern politic, ci de un partid de guvernare. Aceasta este o problemă reală pentru ţară”, a subliniat el.

Cotidianul american notează că membrii cu experiență din Guvern au și bagaj politic. Jurnaliștii precizează că numirea lui Teodor Meleșcanu a fost lăudată de unii analiști.

„Este bine că avem un ministru de Externe cu experienţă, din moment ce România va prelua preşedinţia UE” în 2019, a explicat Radu Magdin, directorul Smartlink Communications, un grup de consultanţă politică.

Știri pe acceași temă:

Întâlnire Cioloș – Grindeanu la Palatul Victoria
Prima decizie a lui Grindeanu: Mihai Busuioc, numit secretar general al Guvernului
Guvernul Grindeanu, votat de Parlament. Reacții în urma votului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top