Connect with us
Președintele a desemnat un nou premier! Cine este și din ce partid vine

Externe

Președintele a desemnat un nou premier! Cine este și din ce partid vine

În Franța au loc mutări de forțe și schimbări majore la nivel de conducere. Prim ministrul francez, Edouard Philippe, a demisionat în cursul zile de azi, ceea ce reprezintă o mare criză politică. Palatul Elysée a anunţat că demisia a fost prezentată președintelui Emmanuel Macron, care a acceptat-o, în condiţiile în care o remaniere era aşteptată de câteva zile. Guvernul condus de fostul prim-ministru a căzut și tot azi a fost ales și un nou lider.

Președintele a desemnat un nou premier! Cine este și din ce partid vine

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a eliminat pe premierul Edouard Philippe, după ce acesta a intentat cererea de demisie. Deși fostul premier s-a retras din funcție alături de guvernul său, el a precizat că se va ocupa de toate treburile curente și își va continua activitatea în acest sens până în momentul în care va fi ales un nou executiv.

„Edouard Philippe şi-a depus demisia în faţa preşedintelui, iar acesta a acceptat-o. El va asigura continuarea activităţii, alături de membrii guvernului, până la numirea unui nou guvern.”, a transmis Parisul, vineri, într-o scurtă declaraţie de presă.

La scurt timp, președintele a ales un nou prim-ministru. Este vorba despre Jean Castex, coordonator al strategiei privind revenirea la normalitate în pandemia de Covid-19 în Franţa. Acesta va avea la dispoziție o săptămână pentru a forma un nou Guvern. Membrii vor fi comuncați în cadrul următoarei ședințe.

Jean Castex nu are anvergură politică naţională, a fost primar al oraşului francez Prades, iar ultima funcţie îndeplinită a fost cea de coordonator al ieşirii din carantina naţională.

Macron vrea să îşi relanseze preşedinţia și să-și consolideze poziția înaintea următoarelor alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în 2022. Primii trei ani de mandat au fost marcaţi de mai multe reforme economice controversate, de protestele masive ale „vestelor galbene” şi de pandemia de Covid-19, care a ucis aproape 30.000 de persoane în Franţa şi a provocat o adevărată criză sanitară.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top