Connect with us
Restaurarea Notre-Dame va costa sute de milioane de euro; donatorii nu s-au lăsat așteptați

Externe

Restaurarea Notre-Dame va costa sute de milioane de euro; donatorii nu s-au lăsat așteptați

Restaurarea Catedralei Notre-Dame, grav afectată de un incendiu în noaptea de luni spre marți, va costa sute de milioane de euro și va dura mai mulți ani, spun experții, însă donatorii nu s-au lăsat așteptați, de la miliardari celebri la instituții de stat și lideri ai Uniunii Europene.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că celebrul monument va fi restaurat după ce vârful și acoperișul acestuia s-au prăbușit.

Miliardarul francez Bernard Arnault a anunțat, marți, că el și conglomeratul de modă de lux pe care îl controlează, LVMH, vor dona 200 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, potrivit lexpress.fr.

Anunțul acestuia a venit după ce grupul rival Kering, înființat de miliardarul Francois Pinault, soțul actriței Salma Hayek, a oferit 100 de milioane de euro pentru a ajuta „la reconstruirea completă a Notre-Dame”.

Primarul orașului Paris, Anne Hidalgo, a anunțat că municipalitatea va debloca 50 de milioane de euro și a propus organizarea unei conferințe a donatorilor internaționali, în următoarele săptămâni, pentru a coordona eforturile de ajutorare.

Fondul privat French Heritage Foundation a lansat un apel la donații pe site-ul său, www.fondation-patrimoine.org, iar câteva pagini au fost create în același scop pe portalul de colectare de fonduri Leetchi.

Administrația regiunii Ile-de-France va furniza alte 10 milioane de euro.

În procesul de restaurare a monumentului – care atrage anual 13 milioane de vizitatori – vor fi necesari specialiști în domeniu.

De asemenea, vor fi necesare materii prime rare. Șeful unei companii de exploatare a lemnului, Charlois Group din Murlin, centrul Franței. a declarat că este gata să furnizeze cel mai bun stejar.

Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, agenție cu sediul la Paris, a promis că va trimite o echipă de experți pentru a evalua pagubele și a face planuri pe termen scurt și mediu. Catedrala a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1991.

Edificiul gotic a trecut deja printr-un amplu proces de restaurare, care a costat 11 milioane de euro, sumă asigurată de statul francez, și care a avut ca scop repararea distrugerilor provocate de timp, poluare și vreme.

Distrugerile suferite de Catedrala Notre-Dame sunt o lovitură pentru Europa și aceasta va contribui la restaurarea monumentului, au declarat și liderii Uniunii Europene, marți, într-o dezbatere organizată la Parlamentul European din Strasbourg.

„Europa a fost rănită. Franța a fost rănită. Parisul a fost rănit”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, celor prezenți, promițând „solidaritate” din partea Uniunii Europene.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a subliniat faptul că orașul său natal Gdansk, din Polonia, a fost ras de pe fața pământului în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost apoi reconstruit. „Vă veți reconstrui catedrala. Din Strasbourg, capitala franceză a Uniunii Europene, le cer celor 28 de state membre să ia parte la această sarcină. Știu că Franța se descurcă singură, dar aici nu este vorba numai despre ajutor material. Incendiul de la Catedrala Notre-Dame ne-a făcut conștienți de faptul că suntem legați prin lucruri mai importante și profunde decât tratatele”, a mai spus acesta.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a cerut celor 751 de europarlamentari să își doneze salariul pentru ziua de marți. „Ca fost rezident al Parisului, ca italian, ca european, inima mi-e frântă de ce s-a întâmplat ieri la Paris”, a completat acesta.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul orașului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă „lungă” și „complexă” privind cauzele dezastrului.

Brigada de pompieri din Paris a anunțat, marți, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins, după nouă ore. Incendiul a izbucnit luni, la 18.50 (ora locală) și 400 de pompieri s-au ocupat de stingerea flăcărilor.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că a fost salvată în întregime structura edificiului.

De asemenea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top