Connect with us
Încep lucrările de restaurare a Bisericii Mănăstirii Sucevița. Ce schimbări va suferi

Locale

Încep lucrările de restaurare a Bisericii Mănăstirii Sucevița. Ce schimbări va suferi

Au început lucrările de restaurare a Bisericii Mănăstirii Sucevița. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat sâmbătă, 19 septembrie 2020, la inaugurarea lucrărilor, împreună cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Lucrări de restaurare a Bisericii ”Învierea Domnului” de la Mănăstirea Sucevița

Sâmbătă, 19 septembrie, au început lucrările de restaurare a Bisericii Învierea Domnului de la Mănăstirea Sucevița. Concret, va fi refăcută pictura murală a bisericii, atât în interior cât și în exterior. La inaugurarea lucrărilor au participat Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii, și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Lucrările sunt finanțate cu peste 4 milioane de lei prin Programul Național de Restaurare.

Încep lucrările de restaurare a Bisericii Mănăstirii Sucevița. Ce schimbări va suferi

Este vorba despre aproximativ 1.700 de metri pătrați de pictură restaurată. Ministrul Culturii a declarat că multe dintre picturi sunt acoperite de fum, și că abia în urma acestor lucrări vor vedea lumina zilei.

Este o lucrare de mare importanţă pentru patrimoniul naţional românesc, pentru că are şi o valoare identitară. Sunt picturi care nu au văzut de foarte mulţi ani lumina zilei, pentru că erau afumate de-a lungul anilor. Acum, după 20 de ani, pentru că lucrarea a fost începută în anul 2000, putem vorbi despre o restaurare completă a picturii interioare murale, a declarat Ministrul Culturii.

Biserica Învierea Domului de la Mănăstirea Sucevița este lăcașul de cult din România care înfățișează cele mai multe scene biblice.

Conform oficialului, pentru pictura exterioară a monumentului istoric se vor aplica tehnici noi de restaurare, care vor face ca pictura să aibă o mai mare rezistență în timp.

Inclusă pe lista monumentelor istorice

Mănăstirea Sucevița este o mănăstire ortodoxă din România, construită între anii 1583-1586 și situată în satul Sucevița din județul Suceava, la o distanță de 18 km de municipiul Rădăuți.

În anul 2015, Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a inclus Biserica „Învierea Domnului” din cadrul Mănăstirii Sucevița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Humor și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Locale

To Top