Seism de 6.2 grade pe scara Richter, produs în urmă cu puțin timp

02.11.2018
Seism de 6.2 grade pe scara Richter, produs în urmă cu puțin timp

Un seism puternic cu magnitudinea 6,2 a afectat joi două zone din nordul statului Chile. Din fericire, nu au fost raportate victime, pagube materiale şi nici risc de tsunami, a anunţat Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă din Chile (Onemi).

Cutremurul s-a produs la ora locală 19:21 (22:21 GMT), la 38 kilometri sud de localitatea Camina, în regiunea Tarapaca, şi la aproximativ 1.800 kilometri nord de capitala ţării, Santiago de Chile.

Epicentrul seismului – resimţit şi în regiunea Arica şi Parinacota, care se învecinează cu Peru şi Bolivia – a fost localizat la o adâncime de 97 de kilometri.

Cutremurul a provocat scene de panică în special în oraşele Arica şi Iquique. Cu toate acestea, „nu a fost semnalat niciun prejudiciu”, a adăugat Onemi.

„Caracteristicile cutremurului nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a provoca un tsunami” în zonele de coaste din Chile, a indicat la rândul său Serviciul hidrografic şi oceanografic al Marinei chiliene.

Chile este una dintre ţările cu cel mai ridicat risc seismic, iar seismologii au avertizat asupra pericolului producerii unui cutremur major în nordul ţării din cauza acumulării de energie care nu a fost eliberată de mult timp.

Un cutremur cu magnitudinea de 6.4 grade pe Richter s-a înregistrat în nordul statului sud-american Chile și pe 18 februarie 2017. Seismul a fost resimțit în 3 regiuni.

„Un cutremur de intensitate moderată a avut loc la ora locală 09:10 (12:10 GMT), în regiunile Tarapaca, Antofagasta şi Atacama”, a precizat Oficiul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din Chile (Onemi). Nu mai puțin de 19 replici au fost înregistrate în urma acestei mișcări tectonice. Cea mai puternică a avut 4.5 grade