Connect with us
Shimon Peres, fostul președinte israelian, a murit

Externe

Shimon Peres, fostul președinte israelian, a murit

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a murit, azi-noapte, la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

„Da, într-adevăr”, a răspuns Rafi Walden, de asemenea ginerele lui Peres. El s-a stins în timpul somului, „la ora (locală) 3.00 (şi a României)”, a adăugat el.

El nu a oferit alte informaţii, precizând că o conferinţă de presă era pregătită pentru miercuri dimineaţa.

Peres a fost în trecut președinte al Partidului Muncii vreme de 15 ani (1992-1977) (cea mai lungă perioadă din istoria acestui partid) și în această calitate, a devenit prim ministru al Israelului de două ori: 13 septembrie 1984 – 20 octombrie 1986 și 5 noiembrie 1995 – 18 iunie 1996. În anul 1994-1986 a fost prim ministru vreme de doi ani din patru, în virtutea acordului de rotație dintre Partidul Muncii si Partidul Likud condus de Itzhak Shamir.

În noiembrie 1995- mai 1996 a fost prim ministru în urma asasinării primului ministru și colegului său de partid, Itzhak Rabin și a fost urmat de Binyamin Netanyahu, care l-a învins în alegerile pentru al 14-lea Knesset.

Peres a servit ca ministru de externe in al doilea guvern condus de Itzhak Rabin și a fost printre promovatorii „procesului de pace de la Oslo”, o serie de contacte diplomatice între Statul Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care au dus la acorduri care au fost semnate apoi în public la Oslo. Din acest motiv în anul 1994 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Itzhak Rabin și Yasser Arafat.

În ziua de 13 iunie 2007 a fost ales de Knesset în funcția de președinte al statului, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2014.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top