Connect with us
Premierul britanic Theresa May ar dori să pună capăt liberei circulații a persoanelor, garantată de UE, ca urmare a Brexitului.

Externe

Theresa May ar dori interzicerea liberei circulații a persoanelor în Marea Britanie. Cum sunt afectați românii

Premierul britanic Theresa May a convocat alegeri anticipate pe 8 iunie și a anunțat că se va angaja oficial să pună capăt liberei circulații a persoanelor, garantată de Uniunea Europeană, conform unor surse din Partidul Conservator, citate de Daily Mail.

Mai mult decât atât, șeful Executivului de la Londra s-ar putea angaja oficial să includă în platforma sa electorală angajamentul de a retrage Marea Britanie de pe piața unică a UE, dar și din Curtea Europeană de Justiție.

Luna trecută, Theresa May a declanșat oficial procedura de Brexit, la nouă luni după ce s-a aprobat prin referendum ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar. Ea a declarat atunci că nu mai există cale de întoarcere pentru țara sa.

Marea Britanie are acum o perioadă de doi ani să negocieze termenii ieşirii din UE, înainte de ieşirea propriu-zisă la sfârşitul lunii martie 2019, menţionează Reuters.

Cum sunt afectați românii din Marea Britanie de aceste decizii

Rămâne de văzut ce măsuri se vor aplica în Marea Britanie, dar cert este că și românii vor fi afectați. Interzicerea dreptului la liberă circulație ar duce la reintroducerea vizelor pentru cetățenii din România.

De asemenea, dreptul la muncă ar putea fi restricționat. Procedurile de angajare pentru toți cetățenii statelor membre UE ar putea fi schimbate, vize de muncă fiind acordate în funcție de aptitudinile profesionale.

Și studiile în Marea Britanie se vor scumpi. Studenții români care urmează cursuri universitare în această țară nu vor mai avea dreptul la burse și vor fi limitați în accesarea de împrumuturi.

Citește mai mult aici despre ce se va întâmpla cu românii din UK după Brexit!

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top