Externe
Turcia: 68 de suspecţi vizaţi de mandate de arestare pentru legături cu Gulen
Momente grele în Turcia! Autorităţile turce au ordonat arestarea a 68 de suspecţi, printre care zeci de colonei, într-o operaţiune având ca ţintă presupuşi susţinători ai clericului Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, acuzat de orchestrarea puciului eşuat din urmă cu doi ani, transmite luni Reuters, citând media de la Ankara.
Operaţiunea a vizat militari din forţele terestre din 19 provincii, inclusiv din capitală, a relatat agenţia Anadolu, potrivit Reuters.
Potrivit unor surse din cadrul Biroului procurorului-şef din Ankara, suspecţii au fost în contact printr-o linie telefonică fixă cu agenţi ai lui Gulen.
Printre cei vizaţi de mandate se află 22 de colonei şi 27 de locotenenţi-colonei, 19 persoane fiind reţinute până în prezent, a precizat Anadolu.
Ce arată un raport publicat în luna martie
Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.
Citește și: Alegeri Turcia 2018: Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte (rezultate parțiale)
Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.
Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale
Berlinul cere Ankarei explicaţii după închiderea unei şcoli germane
Ambasada Germaniei la Ankara a solicitat sâmbătă Turciei să explice de ce o şcoală germană din Izmir (vest) a fost închisă fără vreo justificare, transmite AFP.
„O filială a şcolii Ambasadei Germaniei a fost închisă la 28 iunie de serviciile regionale al Ministerului turc al Educaţiei”, a informat într-un comunicat reprezentanţa diplomatică germană.
„Solicităm guvernului turc să ne explice urgent de ce a fost închisă şcoala”, a adăugat ambasada, subliniind că aceste instituţii reprezintă un element „esenţial” al relaţiilor culturale şi şcolare dintre cele două ţări.
Berlinul şi Ankara acţionează pentru normalizarea relaţiilor bilaterale după puternice tensiuni anul trecut, în perioada referendumului din Turcia, şi în timpul represiunii puciului eşuat din iulie 2016.