Connect with us
Uraganul Matthew, cel mai puternic fenomen meteorologic de acest tip din ultimul deceniu înaintează către SUA. Nouă oameni au murit până acum

Externe

Uraganul Matthew se îndreaptă spre SUA. Mii de locuințe devastate până acum

Uraganul Matthew, cel mai puternic din ultimul deceniu, înainta miercuri către Statele Unite, după ce a ucis cel puţin nouă persoane şi a devastat mii de locuinţe în Haiti, Republica Dominicană şi a atins Cuba, relatează AFP.

Florida, Georgia, South Carolina şi North Carolina se pregăteau de sosirea lui Matthew prin instituirea stării de urgenţă şi evacuări în zone de coastă, relatează news.ro.

Matthew s-a soldat cu cel puţin nouă morţi – cinci în Haiti şi patru în Republica Dominicană, potrivit unui bilanţ care ar putea creşte în timp ce uraganul de categoria 4 (pe o scală de 5 trepte) îşi continua traiectoria către Nord.

Autorităţile haitiene nu erau în măsură să estimeze amploarea pagubelor, în contextul în care jumătatea de sud a teritoriului, deosebit de afectată, a fost izolată de restul ţării, în urma surpării unui pod, marţi, şi în contextul în care regiunile cele mai afectate urmează să devină accesibile abia sâmbătă sau duminică.

Potrivit directorului filialei din Haiti a ONG-ului Heifer International, localitatea Okay – al treilea cel mai important oraş din ţară – este „cu adevărat foarte avariată. Majoritatea acoperişurilor caselor, magazinelor, benzinăriilor au fost luate” de rafale de vânt.

Aproximativ 1.800 de case au fost complet inundate, potrivit unui bilanţ parţial.

„Întreprinderi de lângă ocean au dispărut cu totul”, a declarat pentru AFP Hervil Cherubin, subliniind că exploataţii agricole – pătlagină, orez, fasole – „au dispărut” şi că numeroase animale au murit.

Haiti este ţara din Caraibe cea mai vulnerabilă la evenimente meteorologice extreme, din cauza despăduririi importante şi a eroziunii solului.

Trecerea uraganului prin Republica Dominicană vecină a provocat moartea a patru persoane şi a avariat aproape 200 de case, au anunţat autorităţile locale.

După aceea „ochiul puternicului uragan Matthew a atins uscatul în apropiere de extremitatea de est a Cubei”, a anunţat Centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC), într-un buletin emis la miezul nopţii de marţi spre miercuri (3.00, ora României), în care preciza că acesta se afla la 90 de kilometri est de Guantanamo.

Rafalele de vânt atingeau 220 de kilometri pe oră, iar uraganul se deplasa cu 15 kilometri pe oră.

Într-un ultim buletin, Institutul cubanez pentru meteorologie (Insmet) a preconizat ploi puternice, rafale violente de vânt şi alerte de inundaţii pe litoral.

Tot în Cuba, autorităţile militare americane au evacuat personalul neesenţial de la baza şi închisoarea militară Guantanamo. Cei 61 de deţinuţi erau adăpostiţi în instalaţii prevăzute să reziste la acest tip de furtună, potrivit armatei americane.

Matthew continua să înainteze către Bahamas, iar apoi urma să se întrepte către nord-est şi către Statele Unite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top