Externe
G7 îndeamnă la o acţiune concentrată împotriva infracţionalităţii cibernetice
Miniştrii Finanţelor din ţările membre ale Grupului Celor Şapte (G7) s-au angajat sâmbătă să poarte o luptă comună împotriva ameninţării tot mai puternice a atacurilor cibernetice internaţionale, se arată în comunicatul comun al acestei reuniuni de la Bari, în Italia, relatează Reuters.
Un val de atacuri informatice, unele cu un ”ransomware”, un virus care blochează computerele până la plata unei răscumpărări, a vizat vineri zeci de ţări în întreaga lume.
”Noi recunoaştem că aceste incidente cibernetice reprezintă o ameninţare tot mai mare la adresa economiilor noastre şi că o politică de răspuns adecvată în ansamblul economiei este necesară”, se arată în proiectul comunicatului, consultat de Reuters.
Textul îndeamnă la acţiuni concertate între statele membre în vederea reperării rapide a vulnerabilităţilor sistemului financiar şi insistă asupra importanţei măsurilor eficiente de evaluare a securităţii cibernetice a întreprinderilor financiare la nivel de sector.
Textul urmează să fie aprobat de către miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale şi să fie publicat sâmbătă.
Statele membre G7 afirmă totodată că vor să utilizeze toate instrumentele bugetare, structurale şi monetare pe care le au la dispoziţie în vederea accelrării creşterii economice.
În proiectul de comunicat se insistă asupra necesităţii recurgerii la politici bugetare în vederea creării de locuri de muncă şi a menţinerii în acelaşi timp a deficitului public într-o marjă suportabilă, iar politicile monetare este necesar să susţină activitatea economică fără să alimenteze inflaţia.
”Noi ne reafirmăm angajamentele cu privire la nivelul ratei de schimb existente la nivelul G7 în vederea stabilirii nivelurilor pieţelor şi ne angajăm să ne concentrăm strâns asupra intervenţiilor efectuate pe pieţele de schimb”, se arată în proiectul comunicatului.
”Reafirmăm că politicile noastre bugetare şi monetare au fost şi vor rămâne dictate de realizarea obiectivelor noastre respective, prin utilizarea unor instrumente naţionale, şi că nu vom servi rate de schimb în scopul concurenţei”, se adaugă în text, care insistă asupra importanţei opririi deprecierilor speculative.
Spre deosebire de comunicatul G7 de anul trecut, liderii financiari reuniţi la Bari nu au inclus în poziţia lor comună liberul schimb şi respingerea protecţionismului.
Această diferenţă demonstrează că poziţia Statelor Unite a influenţat reuniunea, în contextul în care Donald Trump este tentat de o repliere a ţării sale şi afişează o atitudine dispreţuitoare faţă de acordurile de liber-schimb.
Miniştrii G7 urmează să reia poziţia adoptată de G20 în martie, la Baden Baden, potrivit căreia se va ”acţiona în vederea consolidării contribuţiei economiilor noastre la comerţ”.