Connect with us
Ultima zi de reducere la taxe și impozite 2017. Cei care vor achita astăzi taxele și impozitele beneficiază de o reducere de...

Locale

Orașul din România unde cine nu plătește taxe ajunge pe lista rușinii

Cine nu plătește taxele ajunge pe lista rușinii și este arătat cu degetul de întreaga comunitate. Da, se întâmplă la noi, într-un oraș din România. Așa s-au gândit autoritățile să-i responsabilizeze pe cetățeni. Și cum nimeni nu vrea să ajungă pe lista rușinii, oamenii își achită conștiincioși taxele către stat.

Cine nu plătește taxe ajunge pe lista rușinii

Cine nu își plătește dările la stat va ajunge pe lista rușinii. Asta se întâmplă într-o localitate din Maramureș, unde localnicii care nu își achită dările la primărie apar pe site-ul instituției. Este vorba despre localitatea Săcălășeni. Consiliul Local a implementat această idee cu scopul de a-i încuraja pe cetățeni să-și plătească taxele la timp. Practic, numele datornicilor sunt publicate pe site-ul Primăriei.

Până acum, măsura a dat roade. Gradul de colectare a taxelor și impozitelor este de 95%, spune edilul local.

„545 de persoane au restanțe. Sigur, având în vedere modul cum s-a desfășurat activitatea în acest an, s-a bulversat puțin și modul de colectare… chiar avem un grad de colectare de 95% în ultimii ani”, a declarat pentru Digi24, primarul localității.

Deși procedura fiscală prevede ca fiecare primărie sa afișeze public lista datornicilor, asta nu se prea întâmplă, mai ales în sate, unde este o mare rușine să fii dator. Acolo, toată lumea se știe cu toată lumea.

Se pare, însă, că la Săcălășeni, această listă a rușinii a prins bine printre săteni. În ultimii doi ani, de când a fost aplicată această metodă, numărul rău-platnicilor a fost într-o continuă scădere. Mai puțin anul acesta, când, din cauza pandemiei, s-a amânat colectarea taxelor și impozitelor.
Primăria din Săcălășeni a stabilit și un plafon pentru datorii -200 de lei pentru persoanele fizice și 500 de lei pentru cele juridice. Dacă aceste limite sunt depășite, datoriile sunt publicate pe internet.

Edilul local spune că, înainte de a le publica numele pe lista rușinii, îi înștiințează și apoi îi somează pe datornici.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Locale

To Top