Connect with us
Marea moschee din România va fi mică. Construcția are aprobarea Patriarhiei Ortodoxe

Știri

Marea moschee din România va fi mică. Construcția are aprobarea Patriarhiei Ortodoxe

Dezbaterile despre marea moschee care urmează a se construi în România trec la nivelul următor. Dacă în trecut Biserica Ortodoxă declara că se opune construirii oricărei moschei, Patriarhia susține astăzi că nu are nimic împotriva unui astfel de lăcaș de cult, chiar dacă nu e ortodox.

Patriarhia nu se opune construirii unui lăcaş de cult, al unui cult oficial recunoscut de stat. Problema ridicării moscheii nu are legătura strict cu biserica, ci cu Guvernul, care dă aprobările.

Personal, am fost asigurat de Secretariatul pentru culte că e vorba de o moschee mai mare decât cea dintr-un oraş de provincie, şi că nu e vorba de un centru de pregătire a unor lideri islamici”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Mitropoliei, scrie Mediafax.

Reprezentanții cultului musulman din România vor să construiască o moschee în Capitală. Pentru această construcție, Muftiatul Cultului Musulman a obținut un certificat de urbanism, însă acest certificat, în mod paradoxal, nu dă dreptul la construire.

Muftiatul trebuie să realizeze un plan urbanistic zonal, să consulte populația și să întocmească alte operațiuni recomandate de Primărie. Abia după ce va trece toate probele, Muftiatul va putea construi moscheea în sectorul 1.

Câte moschei sunt în România?

În țara noastră există 77 lăcașuri de cult musulmane unde slujesc 35 de preoți musulmani. Acesta e numărul oficial oferit de Secretariatul de Stat pentru Culte, conform ziarului Adevărul, iar datele sunt valabile pentru anul 2015.


În imagine: geamia Hunchiar din Constanța

CITEȘTE ȘI: FOTO: O moschee din Istanbul gazduieste pisici pentru a le feri de frig

Printre aceste moschei figurează câteva obiective turistice și monumente istorice importante, cum ar fi Moscheea Carol I și geamia Hunchiar din Constanța sau geamia Esmahan Sultan din Mangalia. Moschei există și în Medgidia, Amzacea, Babadag, Tulcea și Hârșova. Cele mai multe lăcașuri de cult musulman din România se află în sud-estul României. Există câteva și în Banat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top