Connect with us
Operaţia de scoatere a amigdalelor sporește riscul de astm şi alte boli respiratorii

Știri

Operaţia de scoatere a amigdalelor sporește riscul de astm şi alte boli respiratorii

Un studiu recent făcut de cercetători arată că îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor creşte de cel puţin trei ori riscul de a dezvolta astm mai târziu în viaţă, citată joi de The Telegraph.

De asemenea, prima investigaţie pe termen lung asupra consecinţelor acestei proceduri des utilizată în cazul copiilor a relevat un risc mai mare de apariţie a gripei, pneumoniei, bronşitei cronice şi a emfizemului mai târziu în viaţă.

Una din cinci persoane supuse unei amigdalectomii au suferit boli grave pe care altfel nu le-ar fi dezvoltat, a demonstrat acest studiu.

Experţii au declarat că cercetarea, care a durat 30 de ani şi în care au fost implicaţi 1,2 milioane de copii, indică faptul că modestele beneficii ale acestei operaţii – prevenirea inflamaţiilor recurente ale gâtului – dispar în mare parte până la vârsta de 40 de ani şi creşte în schimb riscul de a dezvolta boli grave pe toată durata vieţi.

Potrivit specialiştilor, îndepărtarea amigdalelor în primul deceniu de viaţă poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar şi poate deschide uşa unor boli ulterioare.

Care este riscul îndepărtarii polipilor

Publicat în Journal of the American Association of Medicine, studiul recomandă medicilor pediatri limitarea cât mai mult posibil a amigdalectomiilor.

Conduşi de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga, cercetătorii au analizat date de la 1.189.061 de copii din Danemarca născuţi între 1979 şi 1999 care au suferit o amigdalectomie în primii nouă ani de viaţă.

Procedura a fost asociată cu un risc aproape triplu (18,6%) de apariţie a astmului, gripei, pneumoniei sau a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), termenul umbrelă pentru afecţiuni precum bronşita cronică şi emfizemul.

”Rezultatele noastre care demonstrează riscuri mai mari pentru afecţiuni pe termen lung după intervenţia chirurgicală susţin amânarea pe cât posibil a îndepărtării amigdalelor şi a polipilor,

fapt ce ar putea contribui la dezvoltarea normală a sistemului imunitar în perioada copilăriei şi la reducerea riscului de apariţie a acestora mai târziu în viaţă”, a declarat doctor Sean Byers de la Universitatea din Melbourne care a luat parte la cercetare.

Citește și: Băuturi naturiste ce te pun rapid pe picioare după o răceală cumplită

Anterior s-a demonstrat că aceste intervenţii chirurgicale ar putea spori riscul de cancer mamar şi de infarct, notează sursa citată.

Studiul a constatat că polipectomia este asociată cu un risc semnificativ redus a tulburărilor de somn şi că ambele intervenţii chirurgicale reduc semnificativ posibilitatea de apariţie a amigdalitei şi a amigdalitei cronice.

Însă, niciuna dintre cele două intervenţii nu a condus la apariţia de modificări în cazul respiraţiei anormale până la vârsta de 30 de ani sau al sinuzitei.

Experţii susţin că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a exclude posibilitatea ca pacienţii predispuşi la dureri de amigdale în perioada copilăriei să manifeste în mod natural un risc mai mare de apariţie a unor boli respiratorii grave.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top