Connect with us
Profesorii vor să boicoteze ultima săptămână de școală și examenele naționale și să declanșeze greva, nemulțumiți de examenele naționale.

Știri

Profesorii vor să boicoteze ultima săptămână de școală și examenele naționale. Nemulțumirile dascălilor

Profesorii sunt nemulțumiți de legea salarizării și amenință cu greva și boicotarea examenelor naționale din această vară. Liderii dascălilor acuză guvernarea că lasă învățământul în derizoriu și sunt pregătiți de proteste.

„Ne aflăm în faţa Parlamentului deoarece astăzi (miercuri-n.r.) au programat să finalizeze discuţiile pe legea salarizării, urmând ca săptămâna viitoare să intre în plen. Nu ne-am înţeles la discuţii, învăţământul a rămas în continuare în ultima treime, maximul care poate fi atins pe o scară de la 1 la 12 este 2,6, iar profesorul debutant are undeva în jur de 1,6 sau 1,7. Din păcate şi această guvernare lasă învăţământul în derizortiu, motiv pentru care astăzi Colegiul Liderilor a hotărât ca săptămâna viitoare să lanseze un referendum şi dacă vom obţine feedbackul de la colegii noştri, începând cu 12 iunie, vom închide şcolile”, a declarat Constantin Rada, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Profesorii vor să boicoteze ultima săptămână de școală și să nu încheie situația școalară. Practic, dascălii vor să închidă școlile pe 12 iunie dacă nu vor ajunge la un consens cu Puterea.

„Nu ne dorim lucrul ăsta ne dorim ca parlamentarii să înţeleagă să situeze învăţământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învăţământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul preşedintelui, salariul maxim şi de acolo să eşalonăm în jos”, a completat Rada, conform Mediafax.

Sindicaliştii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri şi de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învăţământ este 22% din salariul preşedintelui şi peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creştere, de trei procente.

Potrivit draftului legii salarizării, angajaţii din educaţie ar urma să primească, până în 2022, măriri de salariu de peste 100%. Cei care vor beneficia cel mai mult de creşteri vor fi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

Peste 200 de dascăli au protestat miercuri în fața Palatului Parlamentului.

Citește și: Ministrul Muncii a anunțat când va intra în vigoare Legea Salarizării unitare

Citește și: Klaus Iohannis a decis ce va face cu Legea Salarizării

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top