Connect with us
Alexandru Rafila, un nou avertisment: ”Să fim pregătiți în septembrie”

Sanatate

Alexandru Rafila, un nou avertisment: ”Să fim pregătiți în septembrie”

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre al doilea val de îmbolnăviri și i-a avertizat pe români să nu uite că este foarte posibil să ne confruntăm din nou cu un număr foarte mare de noi îmbolnăviri. Medicul este de acord cu închiderea școlilor și este de părere că aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii luate de autorități în această perioadă.

Alexandru Rafila, un nou avertisment: ”Să fim pregătiți în septembrie”

Rafila a precizat că este nevoie de foarte multă atenție în septembrie, atunci când școlile vor trebui redeschise. Decizia trebuie luată atunci cu precauție maximă, pentru cp ar putea apărea incidente asemănătoare cu cele din Israel. Deși sunt toate șansele ca în luna septembrie să fie indicii că transmisibilitatea bolii este minimă, autoritățile au datoria să organizeze reluarea cursurilor în școli cu foarte multă precauție.

Alexandru Rafila este de părere că numărul elevilor din sălile de clase va trebui să fie mai mic, iar măsurile d eigienă implementate să fie foarte stricte.

”Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, şi al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introdcem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece.”

Totodată, reprezentatul OMS în România susține că, în opinia sa, autoritățile vor decide închiderea școlilor dacă vor apărea probleme majore.

”Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor”, a declarat Alexandru Rafila.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top