Connect with us
Masca de protecție devine inutilă dacă o porți așa. Cum se poartă corect masca ca să fie eficientă

Sanatate

Masca de protecție devine inutilă dacă o porți așa. Cum se poartă corect masca ca să fie eficientă

Masca de protecție cu siguranță v-ați săturat să auziți acest cuvânt rostit din martie de sute de ori pe zi, atât la televizor cât și în mediile sociale. În aceasta perioada ea este foarte importantă, problema este ca în baza unui studiu realizat recent 87.8% din români nu poartă corect masca de protecție. În plus pe piață au apărut diverse măști non medicale care NU VĂ PROTEJEAZĂ de nimic, cel mult de praful din aer.

Cele mai frecvente greșeli – contaminarea Măștii de protecție. Așa NU

Cea mai frecventă greșeală este că din cauze de comodidate sau financiară, masca de protecție este folosită prea multe zile la rând, prea multe ore la rând și deseori de când este dată jos nu este depozitată corespunzător.

De reamintintit că masca de protecție este de unică folosință și în niciun caz nu se foloseste pe o durată mai mare de 4 ore, de asemenea aceasta trebuie aruncată imediat ce a fost contamitată. Vă explic mai jos ce înseamnă „contaminarea”.

Masca de protecție nu mai este bună dăcă strănutați, aveți tuse productivă, ea trebuie înlocuită cu una noua, aflată într-o pungă sterilă sau într-o cutie sterilă. Discutam pe larg mai jos la pașii corecți pentru purtarea maștii de protecție.

O altă greșeală frecvente este depozitarea măștii purtate să dăm un exemplu într-un spațiu închis, iar la ieșire, foarte multe persoane o plasează la coltul / incheietura mâinii. Exemplu în fotografia de mai jos. AȘA NU.

Masca de protectie este contaminata daca este amplasata la cot sau incheietura mainii

Masca de protectie este contaminata daca este amplasata la cot sau incheietura mainii

După cum puteți vedea în fotografia de mai sus, suprafața de albastru deschis, care ar fi trebuit să mă  protejeze devine ineficientă și masca este contaminată, prin faptul ca atinge haina / cotul / mâna neprotejată cu suprafața care acopera nasul și gura. Dacă doriți să depozițati corect masca de protecție, în momentul în care este dată jos trebuie amplasată de exemplu într-o punga de plastic, obișnuită și repusă la nevoie. Dar se recomandă ca ea să fie schimbată dacă a fost purtată mai mult de 2 ore sau daca de exemplu am vorbit.

Orice persoana în timpul conversației stropește masca cu salivă prin exprimare. Nasul poate să producă secreții din cauza disconfortului creat de mască și ea devină nesterilă.

Acest lucru face ca masca de protecție să devină „contaminată”. Și că tot pomenim de contaminare vă explic mai jos ce înseamnă acest lucru:

Contaminarea măștii de protecție COVID19, mască medicală: Contaminarea măștii de protecție se produce atunci când este dată jos de nas și gură și depozitată incorect. De asemenea atingerea suprafeții care acoperă nasul si gura (cea de culoare mai deschisă, sau cea în cazul măștilor albe, care acoperă nasul și gura cu mâinile, obiecte). Vă exemplific mai jos cu doua fotografii cum este ea contaminată, frecvent.

Contaminarea mastii de protectie prin atingerea cu mana nedezinfectata a suprafetei de protectie

Contaminarea mastii de protectie prin atingerea cu mana nedezinfectata a suprafetei de protectie

În fotografia de mai sus, eu ating cu degetele masca de protecție exact în zona care ar trebui sa ma apere de virus. Prin urmare, daca mâna nu a fost  dezinfectată și spalată minim 20 de secunde, conform recomandărilor, masca devine „initulă” adica daca eu am pus de exemplu mana pe o clanță contaminată cu COVID-19, am contaminat prin atingere și masca. Așa NU.

Prin urmare ea poate fi atinsă doar pe partea albastru închis și doar pe cele doua elastice de fixare pe suprafata exterioară.

Contaminare masca de protectie prin plasarea ei pe obiecte

Contaminare masca de protectie prin plasarea ei pe obiecte

În fotografia de mai sus aveți un alt exemplu de Așa NU, eu am plasat masca de protecție pe un scaun. Să presupunem că eram într-o sală sau acasă și am pus masca pe scaun / masă /canpea orice obiect cu suprafața de protecție în jos pe obiectul respectiv. Nu este recomandat nici ca masca sa fie depozitată cu suprafața exeterioară ei pe obiecte, dapăi cu suprafata de protecție.

Un ultim exemplu din cele mai frecvente. Masca de protecție trebuie pastrată în cutia, ambalajul original și scoasă doar la nevoie. Un exemplu de așa nu este cel din fotografia de mai jos. Măștile de protecție trebuie să rămână în pungile sterile, păstrate în cutia originală.

Maca de protectie trebuie sa ramana in punga venita odata cu cutia care le contine, nu se depoziteaza ca in imagine

Maca de protectie trebuie sa ramana in punga venita odata cu cutia care le contine, nu se depoziteaza ca in imagine

Greșeala făcută de mine a fost ca am scos din punga sterilă în care setul de măști a fost depozitat toate cele 10 măști din 50 și le-am pus deasupra cutiei fară să mai pastrez punga. Se scoate doar o macă și restul se lasă în pungă, iar cutia trebuie închisă imediat.

Cum se îndepartează masca de protecție corect?

Masca de protecție trebuie îndepărtată doar la legitimarea unei autorități care vrea să confirme dacă persoana din actul de indentitate este aceeași cu cea care poartă masca. Masca trebuie prinsă de mijloc, și trasa spre exteriorul barbii, fară să atingeți zona de protecție și fară să depăsiți 30 de secunde. Exemplu în video-ul de mai jos.

În cazul în care să spunem la bancă, poliție, evidența populației sau o altă autoritate vi se cere îndepărtarea măștii pentru legitimare, acest lucru trebuie făcut exact ca în videoul de mai sus și pe perioadă de timp cât mai scurtă! Maxim 15 secunde. Autoritățile sunt instruite să nu ceară îndepartarea măștii sau de exemplu buletinul se ține doar în mâna voastră, nu se dă persoanei care vă legitimează pentru că-l contaminează. La fel și pentru permis de conducere, excepție fac punctele de trecere a frontierei unde documentul de indentitate trebuie scanat de aparatele autorităților de frontieră.

Exemple de purtarea măștii greșite

S-a vehiculat și s-a profitat de faptul că până când ne obișnuim, masca de protecție ar limita cantitatea de oxigen spre creier sau ca unele persoane nu pot respira cu macă. Total FALS. Masca de protecție medicinală, amplasată corect vă permite respirația și inspirația la fel, doar că filtrează virușii și bacteriile. Ne referim strict la măștile medicinale și la cele din material sau plastic sau ce alte „la modă” măști au aparut.

Masca de protectie purtata sub nas

Masca de protectie este purtata gresit in exemplul din aceasta fotografie, sub nas. Nu acopera nasul si gura

Masca de protectie purtata gresit, nu acopera integral nasul si gura

Masca de protectie purtata gresit, nu acopera integral nasul si gura

Iată și un video, în care vă arătăm că îndepărtarea măștii de protecție pentru indentificare sau o „gura de aer” se face gresit și anume suprafata care te protejeaza ajunge prea mult peste gât, suprafata a corpului neprotejată.

Masca de protecție, cum se poartă corect, procedura simplă

Masca de protecție este recomandată să fie de uz medical, ca în exemplul fotografiei noastre de mai sus, nu este vorba de publicitate  la producător, ci este important să fie „Mască facială de uz medicinal”, așa scrie pe toate cutiile / ambalajele care au măști medicinale.

Dacă optați pentru mască de protecție din material sau la modă cu diverse mesaje, acestea NU sunt sterile, nu vă protejează de infecția de coronavirus, vă scapă doar amenda nepurtării măștii.

Masca de protecție trebuie să acopere integral nasul și gura. Înaintea plasarii corecte a acesteia, mâinile trebuie dezinfectate și spălate vertiginos timp de 20 de secunde.

Dacă nu aveți dezinfectat, apa și săpunul sunt suficiente, spalați mâinile însă corect. Se udă mainile, se aplică săpunul și se freacă mainile, incheieturile degetelor dar și ale mainii cel puțin 20 de secunde. Se clăltesc și apoi poate fi atinsă masca de protecție facială.

Masca de protectie purtata corect

Masca de protectie purtata corect

Se pune mana doar pe suprafața exterioară acesteia și se amplaseaza direct pe nas și gură. Evitați să „plimbați” masca pe suprafața gatului, ochilor. Se prinde cu două degete supafata care acoperă gura, se fizeaza cu benzile elastice pe urechi, iar pasl final este să se modeleze metalul sau plasticul pe forma feței în zona nasului.

Masca se schimbă la maxim 2 ore.

Masca nu trebuie atinsă pe suprafața de protecție. În caz de tuse productivă sau strănut se schimbă și aruncă.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top