Sanatate
OMS încurajează retestarea pneumoniilor de la finalul lui 2019. Rafila reacționează
Organizația Mondială a Sănătății sugerează statelor să testeze penumoniile suspecte de la finalul anului trecut. Astfel, se va descoperi dacă au existat cazuri timpurii de coronavirus. Această propunere a pornit de la anunțul făcut de un doctor francez. El susține că a fost descoperită o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial. Ieri Suedia a anunțat că a identificat un caz încă din noiembrie. Rafila a reacționat la această sugestie a OMS. A declarat că retestarea va fi posibilă dacă există probe biologice care care au fost recoltate în acea perioadă.
Rafila a reacționat! OMS încurajează retestarea pneumoniilor de la finalul lui 2019
Rafila a declarat că acest proces nu se referă în mod special la România, ci este dedicat țărilor care au avut schimburi cu regiunea Wuhan. Astfel, el nu exclude ca acest procedeu să fie efectuat și în țara noastră. Este de părere că unele pneumonii pot avea cauze necunoscute. În acest mod, retestările probelor respective nu vor da rezultate concrete.
„Probabil că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, nu am informații să existe în România. Dar nu e exclus, și probabil probe de ser provenind de la pacienți care pot să arate că au trecut prin boală. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare. Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală. E vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută. Noi putem să încercăm la noi în spital.”, a declarat reprezentantul României la OMS.
El a declarat că, în cazul în care aceste pneumonii suspecte vor fi descoperite în China, ar putea fi legate eventual de un istoric de călătorie în regiunea Wuhan. În ceea ce privește situația României, Alexandru Rafila a precizat că lucrurile sunt sub control și că numărul de cazuri nu a explodat, deși în această direcție se îndreptau așteptările specialiștilor.
Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș” din București a explicat că anul trecut, în perioada amintită de OMS, în România a fost epidemie de gripă sezonieră. El nu exclude existența printre acestea și a unor cazuri de Covid-19. „Dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare”.