Connect with us
Prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul Moderna. Ce se întâmplă cu cei care vor neapărat Pfizer

Sanatate

Prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul Moderna. Ce se întâmplă cu cei care vor neapărat Pfizer

Joi, 4 februarie 2021, este prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul Moderna. Vaccinul a fost adus în țara noastră ca urmare a numărului limitat de doze cu ser Pfizer. Astfel, cine a fost programat să fie vaccinat în februarie, va primi serul Moderna.

Prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul Moderna

Astăzi este prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul anti-coronavirus de la Moderna. Dozele cu acest vaccin au fost împărțite în centrele din țară și nu au nevoie de condiții de păstrare dificile ca în cazul serului Pfizer Bion Tech.

Cei care sunt programați acum la vaccin și refuză să se imunizeze cu serul Moderna, vor trebui să se reprogrameze, însă nimeni nu le garantează că vor primi serul Pfizer Bion Tech, așa cum își doresc.

„Din data de 4 februarie, în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu vaccinul de la Moderna, până pe data de 16 februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinul Moderna se depozitează în condiții de temperatură de 2-8 grade și au o stabilitate de 30 de zile, timp în care pot fi folosite. Flacoanele sunt de 10 doze, iar cantitatea care se administrează este de 0,5 ml, comparativ cu 0,3 ml în cazul vaccinului Pfizer.

„Vaccinarea nu este o chestiune cum este cumpărătura, în care poți să-ți alegi. Este o politică de sănătate publică, care se desfășoară în primul rând după niște reguli care sunt medicale. Dacă nu accepți regulile, poți să nu te vaccinezi”, a declarat Călin Alexandru, reprezentantul DSU la CNCAV.

Pfizer și Moderna – vaccinuri foarte asemănătoare

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare. Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2.

Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Prima zi în care românii sunt vaccinați cu serul Moderna. Ce se întâmplă cu cei care vor neapărat Pfizer - RomaniaTaraMea.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top