Connect with us
Cât câștigă, de fapt, românii care culeg sparanghel în Germania

Social

Cât câștigă, de fapt, românii care culeg sparanghel în Germania

Deși suntem în plină pandemie de COVID-19, mulți români au decis să plece din țară la diverse munci agricole. Cei mai mulți au plecat deja de pe aeroportul din Cluj Napoca direct în Germania, la cules de sparanghel. Banii pe care îi obțin acolo sunt frumoși, așa că mulți cetățeni consideră că se merită să riște.

Cât câștigă, de fapt, românii care culeg sparanghel în Germania

Pe site-urile de recrutare poți găsi numeroase anunţuri de oferte de muncă în agricultură în Germania, la cules de sparanghel. Muncitorii sunt plătiți la lădiţa de sparanghel cules, pe care cîștigă aproximativ 60 de cenţi, după cum a dezvăluit un român de 43 de ani, dintr-o localitate din judeţul Timiş, pentru Ziarul Financiar.

Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am„, a declarat bărbatul.

Totodată există și varianta de a fi plătit la oră. O oră de muncă este răsplătită cu 9,19 euro, dar, la finalul lunii, când se fac socotelile, compania angajatoare îi scade românului din această sumă cazarea şi mâncarea. Astfel muncitorul rămâne cu 6 euro/oră, iar dacă lucrează 8 ore/zi şi 22 de ore pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro. Diferenţa este dată de „norma” de lucru, astfel că la un program de muncă de 12 ore pe zi şi 28 de zile pe lună, venitul în mână ajunge la 2.000 de euro.

Pentru a putea face o comparație, corectă vă reamintim că în românia salariul minim este de aproximativ 350 de euro, iar salariul mediu nu mai mult de 700 de euro pe lună. Așadar multora le convine să meargă în străinătate, chiar dacă munca nu este cea mai ușoară. Totuși, banii pe care îi câștigă sunt mai mulți decât cei pe care îi fac în România.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top