Connect with us
Masca de protecție este obligatorie. Cum știi că este sigură și te protejează

Utile

Masca de protecție este obligatorie. Cum știi că este sigură și te protejează

Masca de protecție și implicit purtarea ei este obligatorie în România. Atât în interior, cât și în exterior, oamenii trebuie să o poarte asigurându-se că au nasul și gura acoperite. În acest context, pe piață au apărut tot felul de măști, mai mult sau mai puțin recomandate în lupta cu noul coronavirus. România a emis o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate, a anunţat, vineri dimineaţa, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Masca de protecție este obligatorie

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în România. Toți românii trebuie să aibă gura și nasul acoperite pe stradă, cât și în spațiile închise. Pe piață au apărut tot felul de măști care ne protejează mai mult sau mai puțin de noul virus. Există măști de unică folosință, măști din bumbac, măști reutilizabile, măști cu un strat, sau mai multe straturi de protecție. Potrivit Agerpres, ANPC a retras recent de la comercializare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse.

Cum știi că masca de protecție este bună

Reprezentanții ANPC spun că există măști care poartă marcajul ce atestă certificarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană, dar cu toate astea ele sunt contrafăcute și nu oferă protecție.

„Asta e originală, vezi? Este sudată practic de material. Deci asta e originală și se rupe cu tot cu material. La cea care este fake, pur și simplu se deschide.”, arată medicul Cristian Oancea, manager al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, acestea sunt elementele care trebuie să fie prezente pe elementele măștilor și verificate în momentul achiziționării:

Numele sau numele comercial și adresa producătorului. Pentru dispozitivele importate în UE, pentru a fi distribuite în UE, eticheta conține, în afară de acesta, numele și adresa reprezentantului autorizat, în cazul în care producătorul nu are sediul pe teritoriul UE
Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corectă este: mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea. În niciun caz mască de protecție.
Numărul lotului, precedat de cuvântul „lot”
O indicație precizând că dispozitivul este de unică utilizare
Marcajul CE cu menționarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementări)
Instrucțiuni de utilizare. Dacă nu sunt inscripționate pe cutie, trebuie să se regăsească în interiorul acesteia
Gradul de eficiență a filtrării bacteriene (minimum 95%)

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top