Ce au discutat soții Ceaușescu înainte să fie condamnați la moarte. Dezvăluirile Zoiei

Ultimul update: marți 11 decembrie 2018 15:49 Data publicării: marți 11 decembrie 2018 18:05
Autor , în Web

În ultimele zile din decembrie 1989, soții Ceaușescu au simțit că li se apropie sfârșitul. Pe 21 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au avut o ultimă conversație cu copiii lor.

Evenimentele de la Timișoara au fost scânteia Revoluției care a dus la finalul regimului ceaușist în România. În ziua de Crăciun, cuplul prezidențial al României comuniste a fost executat la Târgoviște.

Ulterior, Nicu, Valentin și Zoia Ceaușescu au continuat să fie cercetați de autorități, fiind acuzați de subminarea economiei naționale.

În dosarul 25/1993, au fost consemnate declarațiile Zoiei. Aceasta a rememorat ce au discutat părinții ei într-o ultimă conversație avută cu aaceștia.

Pe 21 decembrie, şi-au chemat copiii la o discuţie. A fost ultima oară când s-au văzut.

„Am discutat cu mama, care susţinea că nu sunt probleme, dar şi cu Valentin, care spunea că lucrurile sunt grave, mai ales la Timişoara, dar i-am explicat şi eu şi mama că este alarmist”, a arătat fiica fostilor dictatori, conform ziarului Adevărul.

Un general rupe tăcerea! Ce s-a întâmplat înainte de execuția Elenei Ceaușescu: “Când au pus-o lângă zid…

Nicolae Ceaușescu a primit un telefon despre Revoluția de la Timișoara

Ea şi-a amintit şi de telefonul primit de tatăl său de la Timişoara, unde Revoluţia era în toi.

„A venit cineva de la secretariat care a anunţat că la telefon este Coman de la Timişoara (generalul-colonel Ion Coman – numit comandant unic la Timişoara, cel care a condus represiunea din data de 17 decembrie 1989 – n.r.).

Tatăl meu a vorbit la telefon într-o altă cameră decât cea în care ne aflam noi, conversaţia telefonică a fost scurtă, unul-două minute.Nu ştiu ce au discutat cei doi la telefon, când s-a întors tatăl meu, Valentin l-a întrebat ce s-a întâmplat, dar nu i-a răpuns”, a spus Zoia despre seara în care Nicolae Ceauşescu îşi pregătea fuga.

Zoia şi-a mai amintit că tatăl său a chemat-o într-o cameră alăturată pe Elena Ceauşescu, unde i-a transmis ceva foarte rapid, în maximum un minut.

„Imediat după aceea eu, soţul meu şi Valentin am plecat, întrucât tatăl meu a spus că este obosit şi doreşte să se culce”.

A doua zi, a rememorat Zoia, a început calvarul. Părinţii ei au fugit cu elicopterul de pe CC al PCR, iar casa ei a fost spartă.

Loading...
Sursa: Huff.ro
Comentarii