Connect with us
Cum petreceau Elena și Nicolae Ceaușescu de Revelion. Ce cadouri modeste primea soția dictatorului

Monden

Cum petreceau Elena și Nicolae Ceaușescu de Revelion. Ce cadouri modeste primea soția dictatorului

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost două dintre cele mai interesante personaje ale vremurilor trecute. Cele două nume au marcat complet existența în acea perioadă și au provocat numeroase suferințe oamenilor. Totuși, cei doi au scris istorie și au rămas în amintirea tuturor. Deși nu mai sunt printre noi, stârnesc interes. Află cum petreceau cei doi soți Revelionul și ce secrete îi caracterizează.

Ce făceau soții Ceaușescu de Revelion

Perioada comunistă nu a fost una neapărat fericită pentru cei ce au trăit în acele vremuri și nu au rămas cu amintiri mult prea plăcute. Sărbătorile de iarnă nu erau cum sunt astăzi, nimeni nu avea voie să participe la petreceri extrem de mari și nici măcar nu își permiteau asta, însă soții Ceaușescu mereu avut o viață frumoasă și și-au permis tot ce își doreau.

În timp ce românii sufereau și primeau mâncare cu porția, Elena și Nicolae Ceaușescu duceau o viață frumoasă și aveau parte de cele mai frumoase petreceri. Ei petreceau Revelionul la cabanele partidului sau la București, înconjurați de activiști de partid şi de persoane apropiate, într-o atmosferă restrânsă.

Totuși, deși ar fi putut avea cele mai interesante preparate pe masa de Revelion și unele dintre cele mai scumpe mâncăruri, ei preferau tot mâncarea tradițională, pregătită ca la țară. Nu se gândeau la fructe de mare sau alte bunătăți, ci la sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie sau salată de boeuf.

“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare.

Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, spune nepoata fostului dictator, Mihaela Moraru.

Deși Elena Ceaușescu era o doamnă elegantă și văzută bine de cei din jur, ei îi plăceau cadourile simple. Chiar dacă primea cadouri scumpe, nici nu era interesată de el, ci apropiații lor organizau expoziții cu ele. În fiecare an, de Revelion sau de Crăciun, ea primea același cadou și se bucura de fiecare dată de el: un buchet de flori.

Dictatorul iubea foarte mult muzica, dar și băuturile rafinate, precum vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Și Elena consuma băuturi fine, pentru femei, însă niciodată nu sărea calul și nu se îmbăta. Dictatorul invita cei mai în vogă artiști ai vremii pentru a-i încânta întreaga noapte.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Monden

To Top