Externe
Coreea de Sud, alegeri în timpul pandemiei
În Coreea de Sud s-au organizat miercuri primele alegeri naționale din timpul pandemiei de coronavirus. Milioane de alegători sud-coreeni și-au luat toate măsurile de protecție necesare și au mers la vot. Modul în care s-au desfășurat alegerile a fost unul potrivit situației în care se află coreenii, deși mulți se așteptau că va fi un haos. În schimb, oamenii au stat liniștiți la coadă, la semnele marcate, așteptându-și rândul să voteze.
Cea mai mare rată de participare la vot din ultimii 16 ani
Modul în care s-au desfășurat alegerile a fost unul potrivit situației în care se află coreenii, deși mulți se așteptau că va fi un haos. În schimb, oamenii au stat liniștiți la coadă, la semnele marcate, așteptându-și rândul să voteze. Astfel, oamenii au purtat măști de protecție și au păstrat distanța socială. De altfel, înainte de a intra la urne, și-au dezinfectat mâinile, și-au pus mănuși și le-a fost luată temperatura. Sunt doar câteva dintre măsurile luate pentru ca alegerile legislative să poată avea loc și în vremuri de pandemie.
Deși nimeni nu se aștepta ca lumea să vină la vot într-un număr atât de mare, anul acesta a fost întregistrată cea mai mare rată de participare din ultimii 16 ani- 66% din populație. De altfel, a fost introdus, pentru prima, dată votul la vârsta de la 18 ani. Coreea de Sud nu a amânat niciodată vreun scrutin. Chiar și în timpul războiului intercoreean, în 1952, alegerile prezidențiale s-au ținut.
Coreea de Sud, alegeri în timpul pandemiei. Cum au votat cei infectați?
Principala preocupare a autorităților în această zi, a fost să evite un nou val de îmbolnăviri. Astfel, cei care prezentau o temperatură de peste 37,5 grade, erau duși într-o altă zonă de vot. De asemenea, pacienții infectați au avut posibilitatea de a vota online. Și pentru oamenii cu simptome moderate din centrele de tratare au putut vota, sub atenta supraveghere a personalului de la secția de vot, echipat corespunzător.
Cei 60.000 de coreeni aflați în carantină au avut un program special, nu au putut folosi mijlocul de transport în comun, ci puteau veni pe jos sau cu mașina personală și trebuiau să-și anunțe medicii când se întorceau acasă; altfel, ar fi intrat sub atenția poliției.