Connect with us
Vinerea Mare- obiceiuri și tradiții

Spiritualitate

Vinerea Mare- obiceiuri și tradiții

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui, și astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este o zi de doliu pentru credincioși. În această zi, Mântuitorul Iisus a pătimit, a fost răstignit pe cruce și a murit  pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Fiecare dintre aceste zile rămase este foarte importantă, iar creștinii se adaptează. Astfel, ei țin cont cu strictețe de anumite tradiții, în speranța că vor fi feriți de rele și vor avea noroc tot restul anului. Obiceiurile diferă în funcție de zonă.

Vinerea Mare- obiceiuri și tradiții

În această zi din Săptămâna Mare, mulți credincioși obișnuiesc să țină post negru. De altfel, se zice că azi este interzis consumul de urzici și oțet. În timpul patimilor sale, Iisus a fost lovit cu urzici, iar buzele i-au fost stropite cu oțet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii; aceasta comemorează coborârea lui Iisus de pe cruce și pregătirea lui pentru înmormântare.

Se spune că cei care trec pe sub masă de trei ori, vor fi feriți de dureri de cap sau șale tot restul anului, iar cei care se șterg cu marginea epitafului, nu vor avea dureri de ochi; tot acum se cântă și Prohodul.

În această zi se spune că nu ai voie să coci, pentru că vei arde mâinile Maicii Domnului. De altfel, nu se coase, pentru a nu orbi. Femeile nu țes, nu torc și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

Se spune în popor și că în Vinerea Mare sunt evitate activitățile agricole, în special mersul pe câmp. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă, nu rodeşte. De asemenea, dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor.

Cei mai superstițioși nu se tund în această zi, crezând că le va muri cineva din familie. În schimb, moldovenii cred că vor fi feriți de boală dacă merg la frizer.

Vinerea Mare mai este cunoscută și sub numele de Vinerea PașteluiVinerea PatimilorVinerea NeagrăVinerea Seacă.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top