Social
Pandemia de coronavirus a lăsat urme în comportamentul nostru
Pandemia de coronavirus a lăsat urme în comportamentul nostru. Fără dar și poate, apariția coronavirusului a creat haos peste tot în jur și ne-a dat lumea peste cap, la propriu. Nu există categorie socială care să nu fi avut de suferit de pe urma acestui COVID-19.
Pandemia de coronavirus a lăsat urme în comportamentul nostru
În afara efectelor de ordin financiar, pe care le-am resimțit cu toții, indiferent de domeniul de activitate, au fost și efecte de ordin psihic, emoțional care ne-au afectat într-o măsură mai mică sau mai mare. Unii au recurs la violență, alții au băut mai mult.
În perioada stării de urgență, au crescut simțitor cazurile de violență domestică, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Conform specialiștilor, în vreme de pandemie, stare de urgență, urmată de starea de alertă în care încă ne aflăm, românii au consumat mai mult alcool decât de obicei.
Dacă unii au băut ca să-și omoare plictiseala, alții s-au refugiat în alcool pentru a-și calma stările de anxietate cauzate de criza socială și prea mult timp liber.
„Foarte mulți oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală și să compenseze faptul că nu mai aveau aceleași ocazii pe care le aveau înainte de pandemie și, în general, consumul de alcool crește în orice criză socială”, a declarat Eugen Hriscu, psihiatru și coordonator medical Clinica Aliat
De asemenea, la liniile telefonice gratuite puse la dispoziție de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Asociația Proacta EDU, au fost înregistrate 1.600 de apeluri, cu 11.000 de minute de convorbire.
“Top trei pentru care am fost sunați: în primul rând atacurile de panică, apoi situații de depresie și situații în care anxietatea era mai crescută. Teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-și pierde locul de muncă, teama de a nu-și pierde calitatea vieții, teama că nu va mai fi viața la fel ca înainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat pentru Agerpres, Nicoleta Larisa Albert, psiholog și președinte al Asociației Proacta EDU.