Social
Scenariu sumbru pentru România. Arafat avertizează că putem ajunge până la 7000 de cazuri zilnice
Situația din România este din ce în ce mai drastică în ultima perioadă. Având în vedere că numărul de infectări a crescut semnificativ, autoritățile au în calcul cele mai dure scenarii și se gândesc să impună măsuri importante pentru a ține lucrurile sub control. În ultimele zile, cazurile de îmbolnăviri zilnice au depășit chiar și pragul de 3000, ceea ce pune în alertă toată România. În acest context, Raed Arafat a intervenit și a explicat că lucrurile se pot complica și putem ajunge să ne confruntăm chiar cu până la 7000 de infectări pe zi, în următoarele 10 zile, dacă nu se respectă regulile.
România riscă să atingă numere drastice
România se află în impas. În ultimele zile, cetățenii și autoritățile se gândesc la cele mai sumbre scenarii, având în vedere că lucrurile au scăpat de sub control din cauza relaxărilor la care s-a recurs în ultima perioadă, precum deschiderea teraselor, realizarea alegerilor locale sau chiar începerea școlii. Numărul de infectări se menține pe un trend ascendent, fiind depistate zilnic peste 3000 de cazuri pozitive noi.
În acest context, Raed Arafat le-a transmis românilor că nu este exclus scenariul ca, în 10 zile, România să se confrunte cu un număr între 5.000 și 7.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus la fiecare 24 de ore. În cazul în care restricțiile adoptate de către autorități vor fi eficient, iar măsurile de protecție sanitară vor fi respectate de către toți oamenii, situația s-ar putea îmbunătăți.
O creștere dramatică a numărului de cazuri poate duce la probleme și în cazul spitalelor, la ocuparea în integralitate a celor 1.100 de paturi de la Terapie Intensivă pentru îngrijirea celor infectați în stare gravă. Totuși, autoritățile sunt pregătite și iau în calcul și acest aspect, motiv pentru care urmăresc creșterea capacității: suplimentarea cu paturi a secțiilor de ATI, suplimentarea ventilatoarelor.
„Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire. Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte. E un procent care automat va ajunge în rândul cazurilor de terapie intensivă. Cazurile care nu necesită intubaţie, ventilaţie, pot fi monitorizate în alte secţii, eliberând locuri şi lăsând bonavii care sunt mai uşor acasă.”, a spus Raed Arafat.
Declarațiile lui Nelu Tătaru
Având în vedere că situația din București este cea mai gravă la nivel național și toată lumea se așteaptă la ce e mai rău, Nelu Tătaru a explicat că nu se ia în calcul carantinarea Capitalei, ci se merge pe adoptarea unor măsuri locale și măsuri restrictive privind răspândirea virusului. În plus, cazurile de asimptomatici nu vor mai tratate acasă, iar cei cu comorbidităţi vor fi monitorizaţi acasă.
„Deocamdată nu avem în discuţie carantinarea Bucureştiului (…) Să ne închidem o lună? Sunt specialiști care spun că ar trebuie să ne închidem două luni! Din punctul meu de vedere, ar trebui să respectăm niște restricții pe care le-am impus încă de la începutul acestei pandemii și să ne gândim la cei de lângă noi care nu mai sunt din cauza acestei pandemii, să ne gândim la cei care suferă și să ne gândim la un corp medical care sunt aceiași de la începutul acestei pandemii și merg în continuare.(…) În acest moment suntem pe o creştere progresivă. În anumite localităţi deja a început să fie creştere exponenţială! Acolo se vor lua decizii un pic mai drastice. Noi vorbeam foarte mult acum trei luni de 2.800 de cazuri pe zi. Putem ajunge la aceste cazuri nerespectând nimic.”, a spus ministrul Nelu Tătaru.